Du kanske vill åt spänningen eller ha en somrig upplevelse på bryggan eller i båten, men inte ha ihjäl firren som fastnat på kroken?
Att släppa tillbaka fisken i vattnet, så kallad “catch and release”, är en växande trend. Det handlar både om en frivillig gärning och att fiskeregler kräver det. För många arter gynnar det bestånden.
Men många vet inte hur de ska agera för att fisken inte ska ta skada. Det konstaterar Samuel Blyth, forskare vid Uppsala universitet som studerat sportfiskares beteende och kunskaper om "catch and release".
– Det positiva är att även små förbättringar av hur man hanterar fisken kan göra stor skillnad, säger han.
Sociala medier påverkar
Ett vanligt misstag är att ta upp fångsten ur vattnet under för lång tid. Fiskar är mycket känsliga för uttorkning, deras gälar fungerar inte i luft och helst bör de inte lyftas upp alls.
Samtidigt vill många fotas med fångsten innan den släpps tillbaka – men det kommer med problem som förvärrats av sociala mediers intåg, enligt Samuel Blyth.
– Instagram har spelat stor roll för hur man agerar när man fångar fisk. Och eftersom man vill ta den perfekta bilden håller man fisken alldeles för länge uppe i luften, vilket innebär en stor stress för fisken.
Vänder magen nedåt?
Bäst är att fotografera fisken med undervattenskamera medan den hålls under vatten, menar Blyth. Vill du ändå ta upp den gäller det att förbereda och ta testbilder så att du inte behöver ha fisken uppe i mer än ett par sekunder när det är dags.
– Då kan gälarna hållas blöta och fisken klarar sig bättre, säger Samuel Blyth.
Särskilt för den ovane kan det vara svårt att veta om fisken har god chans att överleva, och när det är bättre att behålla den.
– Ett enkelt sätt är att se om fisken snabbt kan vända magen nedåt i vattnet, eller om det dröjer innan den kan vända sig rätt.
Håll försiktigt
Att hålla i fisken så lite och försiktigt som möjligt är också viktigt, bland annat för att inte skada det skyddande lagret av slem. Krok utan hulling och en tång för att lirka ut kroken är också att rekommendera.
Samtidigt finns olika saker att tänka på för olika arter och vattenområden, men i dag finns stora brister i informationen från kommuner och så kallade fiskevårdsområden som har hand om fiskeförvaltningen, visar Blyths forskning.
– Det innebär en missad möjlighet att hjälpa alla som vill släppa tillbaka fisk och att få välmående fiskar.