Många har höjt på ögonbrynen över att tre miljoner svenskar dricker över gränsen för riskbruk. Detta enligt en rapport från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN), som lutar sig mot Socialstyrelsens nya riktlinjer om vad som ska klassas som riskbruk.
Nu kommer en ny rapport som pekar på att minskat alkoholdrickande för många är det viktigaste för att främja en frisk hjärna.
En av slutsatserna i rapporten, som analyserat en mängd studier, är att alkoholkonsumtion skyndar på den naturliga krympningen av hjärnan som sker när vi blir äldre.
Påverkar problemlösning
Det har varit känt länge när det gäller tyngre beroende. Men nu visar forskningen att alkohol även i mindre mängder gör att hjärnan åldras i förtid. Ju mer alkohol under livet, desto mer krymper hjärnan.
– Nu ser vi en sådan effekt redan vid måttlig alkoholkonsumtion, fem till sex glas i veckan. Krympningen påverkar alltifrån minne och problemlösning till motorik och balans. Även om det handlar om ganska diskreta effekter i vardagen så är de tydliga vid tester, säger Sven Andréasson, professor emeritus socialmedicin vid Karolinska institutet och en av rapportförfattarna.
Det är nog få som kopplar ihop tonårsfylla med demens. Men eftersom hjärnan utvecklas mycket hos tonåringar och unga vuxna är den extra känslig för alkohol, särskilt i stora mängder vid ett och samma tillfälle.
– Berusningsdrickande i tonåren sätter spår i hjärnan och ökar risken för alkoholberoende, men det är även den enskilt starkaste riskfaktorn för att utveckla tidig demens, säger Andréasson.
När det gäller foster kan exponering för alkohol ha stor negativ påverkan på hjärnans utveckling och det finns ingen säker nivå av drickande för gravida, enligt rapporten.
"Ingen skyddande effekt"
Det finns även en stark koppling mellan alkohol och depression hos vuxna. Och allt mer forskning pekar på att det är alkoholen som orsakar depression – inte tvärtom. Alkohol bidrar även till ångest och självmord.
– Visst kan vi dricka, men man ska tänka sig för. Och det finns ingen positiv, skyddande effekt av att dricka lite grann, vilket en föreställning som nog lever kvar hos vissa, säger Sven Andréasson.