Svenskarna mår bra – men sover dåligt

En majoritet av de vuxna svenskarna tycker att de mår bra – trots att närmare hälften har sömnbesvär eller känner ängslan, oro eller ångest.
–Man upplever kanske att man har det ganska bra ändå, säger Hillevi Busch på Folkhälsomyndigheten.

Nästan varannan svensk har sömnbesvär enligt ny statistik. Arkivbild.

Nästan varannan svensk har sömnbesvär enligt ny statistik. Arkivbild.

Foto: Naina Helén Jåma/TT

Hälsa2024-11-13 09:44

En stor andel av de vuxna svenskarna – nästan 7 av 10 – skattar sin allmänna hälsa som god eller mycket god, enligt den senaste folkhälsoenkäten från Folkhälsomyndigheten.

Ännu fler – över 8 av 10 – uppger att de har ett gott eller mycket gott psykiskt välbefinnande.

Samtidigt har närmare hälften av alla vuxna svenskar sömnbesvär och nästan lika många har besvär av ängslan, oro eller ångest.

Lätta besvär

– Har man det bra på det stora hela känns det kanske okej att man har lite sömnbesvär då och då, säger Hillevi Busch, som är utredare på Folkhälsomyndigheten.

– Merparten svarar att de har lätta besvär. Men exakt vad det innebär är svårt för oss att säga, om det till exempel är sömnbesvär några gånger i månaden eller att man varje natt sover lite för kort.

I enkäten uppgav 45 procent att de har sömnbesvär och 44 procent att de har besvär av ängslan, oro eller ångest.

Andelen som svarar att de har olika former av psykiska besvär har ökat över tid. Men det är inga dramatiska ökningar från enkät till enkät, enligt Hillevi Busch.

Ökning bland män

Nytt för i år är att ökningen bland unga kvinnor – som är gruppen som oftast anger psykiska besvär – tycks ha stannat av.

– Däremot har vi kunnat se att även männen i högre utsträckning uppger olika typer av psykiska besvär, säger hon.

– Där behöver vi gå in och analysera djupare för att se om det verkligen ökar bland männen, eller om det kanske är något annat, som ekonomisk situation, som ligger bakom.

I årets enkät svarade drygt 17 600 personer, vilket motsvarar en svarsfrekvens på 39,4 procent.

Fakta: Tips för bättre sömn

Här är några saker du kan testa själv för att få en bättre sömn:

Regelbunden fysisk aktivitet, särskilt aktivitet utomhus på dagtid.

Försök hitta en hållbar kvällsrutin. Lägg dig ungefär samma tid varje dag och varva ner innan du ska sova. Dämpa belysningen och låt bli mobilen eller andra skärmar en timme innan du lägger dig.

Se till att vara lagom mätt, det kan vara svårt att sova om du är för hungrig eller för mätt. Sömnen kan också störas av koffein, nikotin eller alkohol.

Ofta sover man bäst om det är lite svalare, samt mörkt och tyst i sovrummet. Där kan exempelvis öronproppar, mörka rullgardiner eller en sovmask hjälpa.

Källa: 1177.se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!