Efter syfilislarmet i Uppsala – ingen smittad

I juni slog Region Uppsala larm om att syfilis kunde kan ha spridits från en gynekologisk mottagning. Över 200 kvinnor ombads att testa sig – men ingen visade sig vara smittad, rapporterar SVT Nyheter Uppsala.

Region Uppsala befarade att en gynekologisk mottagning hade spridit syfilis, men larmet var falskt. Arkivbild.

Region Uppsala befarade att en gynekologisk mottagning hade spridit syfilis, men larmet var falskt. Arkivbild.

Foto: isabell Höjman/TT

Hälsa2023-08-24 18:14

– Vi ber om ursäkt för den oro vi orsakat, säger Johan Hedlund, smittskyddssjuksköterska på Region Uppsala till SVT.

Orsaken till det uppmärksammade larmet var upptäckten att en anställd på en gynekologisk mottagning i Uppsala bar på syfilis. Oron över att könssjukdomen kunde ha spridit sig till kvinnor som besökt mottagningen ledde till ett massutskick av kallelser via 1177 Vårdguiden.

– Den anställde råkade sticka sig på en nål vid ett patientbesök ovetandes om att patienten bar på syfilis, säger Johan Hedlund.

Totalt kallades 286 kvinnor till att testa sig. Nu meddelar regionen att ingen av de drygt 200 som dök upp var smittad. Enligt Johan Hedlund var det omfattande testarbetet värt mödan.

– Vi hade lite ångest för vi vet att vi har orsakat väldigt mycket oro. Men med tanke på de svåra följder syfilis kan få var det värt det, säger han.

Syfilis förde under 90-talet en tynande tillvaro i Sverige, men sedan millennieskiftet har det skett en stadig ökning. Under 2022 rapporterades 537 fall av sjukdomen, vilket var något färre än 2021.

Fakta: Syfilis

Syfilis är en bakteriesjukdom som länge varit nästintill obefintlig i Sverige. De senaste åren har förekomsten ökat kraftigt, främst bland män som har sex med män.

Under 2022 rapporterades 537 fall av sjukdomen, vilket var en minskning med 10 procent jämfört med 2021.

Syfilis är en allvarlig sjukdom och kan leda till permanenta skador på nervsystemet och kroppens organ efter flera år om den inte upptäcks och behandlas. Behandling sker med antibiotika.

Källa: Folkhälsomyndigheten, RFSL

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!