I havet utanför Grönlands södra spets finns en plats som kallas "the cold blob" – en av få platser på jorden som inte har värmts upp de senaste årtiondena. I stället har det blivit mycket svalare, något som bland annat kan förklaras med att stora mängder smältvatten från isarna i området har runnit ut i havet. Detta riskerar att störa ett av de tre stora cirkulationssystemen i världshaven, det så kallade Amoc, där golfströmmen ingår.
Skulle systemet rubbas kan det innebära att golfströmmen kollapsar, med möjliga katastrofala klimatföljder för Sverige och de andra nordiska länderna. Detta framgår av en ny rapport som sammanställt slutsatser från de senaste årens klimatforskning, vilket Dagens Nyheter var först att rapportera om.
Öppet brev
– Jag är orolig, det finns tydliga tecken på att Amoc saktar ner just nu. Om det fortsätter och om den stannar av helt kommer det bli betydligt kallare i Skandinavien och ännu mer extrema väderhändelser, säger Wendy Broadgate, medförfattare och global direktör för Future Earth i Sverige, till TT.
I ett brev till de nordiska regeringarna inför det Nordiska ministerrådet i Reykjavik varnar 48 forskare om konsekvenserna av förändringar av Amoc. De uppmanar världens ledare att minska utsläppen och att förbereda samhällen för extrema väderhändelser.
Det handlar exempelvis om att säkra infrastruktur som el- och vattennät för översvämningar.
– Om Skandinavien blir kallare samtidigt som den globala uppvärmningen gör södra Europa varmare kan de kontrasterna leda till fler extremväder som skyfall och stormar. För att minska risker måste ambition på utsläppsminskning höjas, säger Broadgate.
Skrev inte under
Bilden av att Amoc kommer att kollapsa delas inte av alla. En av dem som är skeptisk är Léon Chafik, oceanograf och klimatforskare vid Stockholms universitet. Han har valt att inte skriva under brevet.
– Amoc varierar naturligt från år till år och mellan årtionden. Skulle vi gå mot en kollaps skulle det vara förödande, men utifrån direkta Amoc-observationer finns ingen konsensus bland oceanografer att vi gör det, inte ens att en försvagning pågår.
För att kunna säga någonting om klimatet i framtiden måste man använda klimatmodeller och antaganden baserade på observationer. Men när det kommer till Amoc är osäkerheterna större än på många andra områden menar han.
Enligt Chafik finns det andra mer akuta konsekvenser av klimatförändringarna.
– Havsnivåhöjningen och fler extremväder är redan här och det är allvarligt.