LÀgst andel mat med svenskt ursprung i de offentliga köken har TranÄs och AlingsÄs kommun, med 30 respektive 35 procent. Högst andel har Bollebygd och Skövde, bÄda med 77 procent. Det visar en undersökning som tidningen Land Lantbruk gjort.
Mer Àn 78 procent svensk mat Àr inte möjlig att ha pÄ tallriken, om man ska inkludera till exempel kaffe och bananer, sÀger Eva Sundberg till tidningen, projektledare för Mattanken som jobbar med offentliga mÄltider i kommuner och regioner.
Att det skiljer sig mycket mellan olika kommuner förvÄnar inte, sÀger hon.
ââKommunerna har otroligt olika förutsĂ€ttningar. Vissa har tydliga uppdrag frĂ„n politiken och kommuninvĂ„narna att öka andelen svenskt, andra inte. Det handlar ocksĂ„ om vilken budget man har för matinköp.
Som opinionen Àr nu kommer nÀstan alla kommuner att ha ökat andelen svensk mat pÄ tallriken om fem Är, tror Sundberg.
ââJu mer man sĂ€tter ljuset pĂ„ de hĂ€r frĂ„gorna, desto snabbare gĂ„r det.