Serveringsställen är skyldiga att förhindra trängsel av smittskyddsskäl, annars riskerar de att straffas eller stängas.
– Det kan handla om att man måste stänga tidigare en viss tid, att man måste begränsa antalet gäster eller att bord måste plockas bort, säger David Engstrand, länsstyrelsernas samordnare för "restauranglagen".
Sedan den 1 juli har kommunerna ansvaret för både tillsyn och beslut om påföljd. Tidigare låg beslutet om påföljd hos regionernas smittskyddsläkare, och det enda straffet var då tillfällig stängning.
Totalt 39 krogar fick stänga efter att inte ha uppfyllt Folkhälsomyndighetens regler till och med 1 juli. De flesta hittades i Stockholm.
Svårt få bild
Eftersom kommunerna nu har en bredare verktygslåda med olika typer av åtgärder och påföljder är det svårare att få en bild över hur många krogar som har straffats för att inte följa reglerna, men länsstyrelserna arbetar med att ta fram en sådan översikt.
Klart är i alla fall att det förekommit krogträngsel under sommaren, och det finns exempel på stängning som kanske är den strängaste åtgärden, berättar David Engstrand:
– Många tillsynsbesök har gjorts och vi har fått rapporter att det förekommer trängsel, speciellt på sena tider. Många restauranger har verkligen försökt att vidta åtgärder för att förhindra trängsel, men det egna ansvaret brister ofta hos gäster i samband med alkoholförtäring.
Större städer
Framför allt är trängseln på krogar ett problem i större städer, enligt David Engstrand.
– Och så kommer det nog förbli under hösten, men vi har fått rapporter från mindre kommuner också och i sommar har det varit problem i många semesterorter, till exempel Visby.
Kommunernas tillsyner fortsätter under hösten och David Engstrand ser stora utmaningar.
– Nu stänger uteserveringarna och då kan det bli mer trängsel inomhus.