Den gröna vågen märks överallt numera. Till och med de stora hamburgerkedjorna får större och större vegetariskt utbud. Och vi är många köttätare som varvar med vegoburgare emellanåt. För det är inte längre någon självklarhet att det ska ligga just kött mellan bröden. En av anledningarna är att de vegetariska alternativen blir allt godare ju mer efterfrågan ökar.
Saftig och rökig
Jag glömmer aldrig första gången jag satte tänderna i en Beyond Meat-burger på ett hamburgerhak i Londons affärskvarter. Den inte bara såg ut som en ”riktig” hamburgare, den smakade i mitt tycke till och med ännu godare. Saftig, rökig och härligt chilihet. Hur läcker som helst. Men så är det ju också ett helt amerikanskt laboratorium som tagit fram just denna veganska produkt som bland annat innehåller rödbetor för att se autentiskt ”blodig” ut.
På sistone har det dykt upp många liknande alternativ i vegodiskarna. Jag tycker att de är väl värda att testa och ett gyllene tillfälle att försöka hitta sin egen favorit. Eller också gör man sin egen variant från scratch, till exempel borlottiburgaren här intill, eller varför inte en enkel portabellaburgare? Perfekt att slänga på grillen om du inte släpat in den för säsongen.
Kaxiga tillbehör
Men även om man nu väljer att hoppa över kött får man ändå inte slarva med tillagningen. Precis som med en regelrätt hamburgare krävs det en rejäl stekyta för att få fram det bästa av råvaran. Börja med lite högre värme tills ”biffen” får fin färg, sänk sedan temperaturen och stek färdigt efter eget tycke.
Många vegoburgare är väldigt milda i smaken och kräver därför ofta kaxiga tillbehör som förhöjer helheten så mycket det bara går. Rökiga inslag ger dessutom vegetariska burgare ett extra lyft och skön barbecue-känsla.
Att hålla igen på köttet behöver inte betyda att hålla igen på hamburgare. Det finns en burgare för alla.