Restaurang Frantzén pÄ Norrmalm i Stockholm anses som en av vÀrldens bÀsta restauranger med sina tre stjÀrnor i Michelinguiden. Men nÀr Björn Frantzén var pÄ vÀg ned till galan i Antwerpen i Belgien förberedda han sin personal pÄ att det Àr svÄrt för en restaurang med enbart 23 sittplatser att hamna högt upp pÄ topplistan "VÀrldens 50 bÀsta restauranger".
ââ- Det finns mĂ„nga restauranger i vĂ€rlden, att bli rankad som den sjĂ€tte bĂ€sta kĂ€nns bisarrt. MĂ„nga krogar pĂ„ topp tio Ă€r större restauranger, sĂ€ger Björn FrantzĂ©n över telefon frĂ„n Antwerpen.
TT: Hur ska ni fira?
ââVi har en middag bokad och sĂ„ fĂ„r vi dricka mineralvatten. Vi har en tidig flight för vi ska alla vara tillbaka till lunchen i morgon.
Internationella gÀster
Björn Frantzén sÀger att restaurangen aldrig har strÀvat efter höga placeringar pÄ topplistor, men att det trots allt betyder fler lÄngvÀga gÀster.
ââ- VĂ„r tidigare högsta placering var plats tolv, det var ett enormt tryck pĂ„ bokningarna dĂ„. Nu Ă€r vi sexa, tidsmĂ€ssigt tror jag att det Ă€r ganska bra nĂ€r vĂ€rlden lĂ„ngsamt börjar öppna upp. Det kommer vĂ€l att pĂ„verka bokningssituationen som redan Ă€r bra med fler internationella gĂ€ster, sĂ€ger han.
FrĂ„gan Ă€r om uppmĂ€rksamheten behövs â nĂ€r restaurangen slĂ€ppte bordsbokningarna för november tog det inte ens en minut innan borden tog slut.
"Ska vara stolta"
Björn Frantzén lyfter fram Köpenhamnsrestaurangerna Noma och Geranium som hamnade pÄ första och andra plats.
ââDet roliga och det viktigaste Ă€r att Norden har kommit tillbaka och har tre restauranger som rankas som de sex bĂ€sta i vĂ€rlden. Det Ă€r Ă€ndĂ„ coolt med tanke pĂ„ vilken liten destination som Norden Ă€r. Det tycker jag att vi alla ska vara stolta över, sĂ€ger han.
René Redzepi, kock och delÀgare i Noma, sÀger frÄn scenen pÄ galan i Antwerpen att han vill tacka alla som varit med pÄ resan.
ââ- Till vĂ„rt team, bĂ„de tidigare och nuvarande: tack frĂ„n djupet av mitt hjĂ€rta. Jag önskar att alla hade kunnat vara hĂ€r, sĂ€ger Redzepi, skriver Ritzau.