Det vÄras för insjöfisken under 2020, enligt VÀrldsnaturfondens (WWF) fiskguide. Röding, abborre och sik, som bland annat fiskas i VÀttern och VÀnern, fÄr grönt ljus och klassas som ett hÄllbart alternativ för den som vill Àta fisk.
ââDet Ă€r roliga nyheter, sĂ€ger Karin Glaumann, sakkunnig inom fisk och marknad pĂ„ VĂ€rldsnaturfonden.
BĂ€ttre koll
Fiskguiden som WWF ger ut varje vĂ„r Ă€r en konsumentguide dĂ€r matfiskar klassas som antingen gröna, gula eller röda. Ăr fiskarten klassad som grön kan man som konsument med gott samvete vĂ€lja att Ă€ta fisken, men klassas arten som röd bör den fisksugne lĂ„ta bli.
Anledningen till att mÄnga svenska insjöfiskar fÄtt ett bÀttre resultat Àr för att svenska myndigheter har fÄtt bÀttre koll pÄ hur fiskbestÄnden ser ut, enligt Karin Glaumann.
ââNĂ€r vi inte vet hur bestĂ„nden ser ut gĂ„r vi efter försiktighetsprincipen. Men nu nĂ€r vi fĂ„tt en bĂ€ttre bild kan fler fiskarter fĂ„ grönt ljus.
Rött pÄ havet
Samtidigt som insjöfiskar mĂ„r bĂ€ttre ser det desto mörkare ut pĂ„ de sju haven. Ăstersjötorsken pekas ut som fortsatt hĂ„rt utsatt och har kvar sitt röda ljus frĂ„n förra Ă„ret. Torsken runt den svenska vĂ€stkusten klassas pĂ„ samma vis och har gĂ„tt frĂ„n gult ljus 2019 till rött i Ă„rets guide.
ââHĂ€r ser vi att trenden gĂ„r Ă„t motsatt hĂ„ll frĂ„n insjöfiskarna. Vi mĂ„ste variera mer vilken fisk vi Ă€ter. 80 procent av all sjömat svenskarna Ă€ter bestĂ„r av bara tio olika fiskarter, sĂ€ger Karin Glaumann.
I stÀllet för torsk lyfter hon fram braxen som en alternativ fisk som svenskarna borde Àta. Braxen gör debut i fiskguiden och lyfts fram eftersom den fiskas lokalt i Bottenviken pÄ ett hÄllbart sÀtt.
ââDet man kan göra nĂ€r man köper fisk Ă€r att vara medveten om var den kommer ifrĂ„n och hur den har fiskats. Samma art kan ha fiskats med bottentrĂ„l eller i bur. DĂ„ Ă€r buren det alternativ som har mindre miljöpĂ„verkan, sĂ€ger Karin Glaumann.
WWF understryker att guidens klassningar inte innebÀr att alla gröna fiskar Àr klimatsmarta att Àta. Men för den som vill tÀnka pÄ klimatet och samtidigt Àta nÄgot frÄn havet lyfter guiden fram sill och makrill som klimatsmarta alternativ. De fÄngas nÀmligen oftast i stim och fiskas med bÄtar som har lÄg brÀnsleförbrukning och som inte riskerar att fÄnga hotade arter i samband med fisket.