Expert: Bottenfynden kan peka i tydlig riktning

Fynden av främmande föremål med sprängämne på havets botten vid Nord Stream skulle kunna ge en bild av hur sprängningarna gick till, enligt Hans Liwång på Försvarshögskolan.
–De kan hjälpa till att utesluta möjliga skyldiga eller peka i en tydlig riktning.

Läckagen på gasledningarna Nord Stream 1 och 2 från Ryssland till Tyskland genom Östersjön upptäcktes i slutet av september. Arkivbild.

Läckagen på gasledningarna Nord Stream 1 och 2 från Ryssland till Tyskland genom Östersjön upptäcktes i slutet av september. Arkivbild.

Foto: TT

Nord Stream2022-11-18 11:00

Nord Stream utsattes för grovt sabotage, bekräftade åklagaren Mats Ljungqvist på fredagen i ett pressmeddelande.

I utredningen har även omfattande beslag gjorts och sprängämnen har påträffats på flera främmande föremål, enligt åklagaren.

Delar av en sprängladdning

Uppgiften om att man har gjort fynd på havets botten är ny.

– Det är inte jätteförvånande. Men det var långtifrån självklart att man skulle kunna hitta den här typen av saker. Man vet inte hur botten var påverkad av både detonationen och av gasen som rusade ut ur rören, säger Hans Liwång, docent i försvarssystem på Försvarshögskolan.

De främmande föremålen med rester av sprängämnen kan handla om delar av sprängladdningen, enligt Liwång.

Men vilka delar det handlar om vet vi inte.

– Troligtvis finns det komponenter som har styrt själva detonationen, eller paketerat in den. Det är oftast den typen av plast- eller stålkomponenter, som varit en del av konstruktionen, som man kan hitta, säger Liwång.

Mycket komplex utredning

Vilken typ av fynd det handlar om spelar roll för vilka slutsatser man kan dra. I bästa fall kan fynden tillsammans med den övriga utredningen bidra till att utesluta möjliga skyldiga, eller peka i en mer tydlig riktning.

– Men vi vet inte hur tydligt och konkret det är. Det kan även vara en mer allmän del som har hittats och som inte pekar i någon riktning, konstaterar Liwång.

Han är nu intresserad av mer information kring hur många sprängladdningar det totalt rörde sig om, och om de var placerade vid alla gasledningar.

Åklagaren uppger att förundersökningen är mycket komplex och omfattande och att den fortsatta förundersökningen får visa om någon kan delges misstanke om brott.

Totalt fyra läckor upptäcktes i slutet av september på gasledningarna Nord Stream 1 och 2 som går från Ryssland till Tyskland genom Östersjön.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!