Strömmer reser i dag till Köpenhamn för att träffa sin danske kollega Peter Hummelgaard. Mötet har tillkommit efter samtalen de båda haft med anledning av sommarens våldsdåd i Danmark, där svenska barn och ungdomar är misstänkta.
– Ett viktigt budskap är att den svenska regeringen tar det här på stort allvar, säger Strömmer.
Är det Sveriges fel att gängvåldet blossat upp i Danmark?
– Det är inte meningsfullt att placera skuld på det sättet. Det är en realitet att den organiserade brottsligheten är väldigt innovativ och den är gränsöverskridande, säger Strömmer.
Gemensamt ansvar
– Nu ser vi att det är danska kriminella nätverk som använder en digital infrastruktur som etablerats i Sverige när det gäller rekrytering av utförare.
Strömmer understryker att Sverige och Danmark har ett gemensamt ansvar och intresse av att komma till rätta med situationen.
– Vi tror att vi genom att mötas kan intensifiera samarbetet ytterligare både mellan våra myndigheter och mellan våra regeringar, säger den svenske ministern.
Hur kan det intensifieras?
– Det ska vi be att få återkomma till, men det är klart att vi ser ett utrymme för att flytta fram positionerna gemensamt, både på myndighetsnivå och som regeringar, säger Strömmer.
Är du oroad för att arbetspendlingen över sundet kan störas av ökade gränskontroller?
– Vi diskuterar i första hand andra verktyg i syfte att bryta den här utvecklingen.
– Jag har stor respekt för att man från dansk sida ser behov av att vidta åtgärder mer ensidigt, men när vi tittar på gemensamma åtgärder är det framförallt andra saker vi diskuterar, säger Strömmer.
Personerna bakom måste gripas
Danmarks justitieminister Peter Hummelgaard (S) vill bland annat diskutera hur samarbetet med svensk polis kan stärkas, rapporterar Danmarks Radio.
– Jag vill använda mötet till att diskutera vad vi kan göra här och nu, hur vi kan intensifiera vårt underrättelsearbete, och hur vi kan bli ännu bättre på att få fast personerna som står bakom, som tydligen sitter i helt andra länder än Sverige och Danmark och drar i trådarna, säger han till radion.
Även Sveriges och Danmarks rikspolischefer, Petra Lundh och Thorkild Fogde, deltar i mötet. Efter mötet hålls en gemensam pressträff.