Rekordmånga nekas bli medborgare – "säkerhetshot"

Säpo pekar ut allt fler säkerhetshot bland invandrare som vill bli svenska medborgare. Bara i fjol handlade det om 756 ärenden. Eftersom de redan har uppehållstillstånd blir de i regel kvar i landet.

Antalet personer som bedöms farliga för Sverige har ökat kraftigt. Arkivbild.

Antalet personer som bedöms farliga för Sverige har ökat kraftigt. Arkivbild.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Politik2024-12-08 12:18

Antalet säkerhetshot bland invandrare som söker medborgarskap ökar kraftigt.

2022 rekommenderade Säpo avslag i 490 medborgarskapsärenden av säkerhetsskäl, i fjol 756 och till och med november i år är antalet uppe i 543.

Det kan jämföras med cirka 100-180 per år åren dessförinnan, och före det var antalet ännu lägre.

Terrorism och spioneri

Det handlar om individer som antingen är eller kan tänkas utgöra ett säkerhetshot, enligt Säpo. Till exempel att personen bedöms ha kopplingar till spioneri eller terrorism.

– Det är exempel. Det är inte så att det bara är det vi tittar på, säger Gabriel Wernstedt, pressekreterare vid Säpo, som inte vill säga mer än så.

I bedömningen undersöker Säpo personens bakgrund, kontakter och aktiviteter både i Sverige och utomlands.

– Det är olika information vi har från olika håll där vi gör en sammanvägd bedömning. Det rör sig inte om enskilda källor eller enskild information, säger Wernstedt.

Säpo vill inte dra några slutsatser av att antalet som klassas som säkerhetshot ökat, utan anser att det är viktigt att inte stirra sig blind på enskilda år.

Ett medborgarskapsärende kan ta flera år att avgöra, och möjligen kan de höga siffrorna förklaras av att de stora volymer som kom under flyktingvågen 2015-2016 nu söker medborgarskap, enligt Säpo.

Blir kvar

Eftersom de redan har uppehållstillstånd kan de i regel inte skickas ut.

– Det är så det ser ut i utlänningslagen, har man ett uppehållstillstånd har man rätt att vistas i Sverige, säger Gabriel Wernstedt.

Borde de inte ha stoppats redan när de sökte uppehållstillstånd?

– När en person under en längre tid vistas i Sverige kan det självklart leda till att vi får ny information och att det tillkommer saker som helt enkelt förändrar omständigheterna, säger Wernstedt.

Han vill inte uttala sig om det är ett problem att säkerhetshoten blir kvar.

– Det är viktigt att man inte drar alla över en kam här och pekar på att varje enskild individ skulle kunna vara ett allvarligt terrorhot. Men med det sagt har vi olika möjligheter att följa individer som utgör ett allvarligt säkerhetshot mot Sverige.

Vill hindra fler

Tidöpartierna enades nyligen om att "i den mån det är möjligt" vidta åtgärder för att hindra att fler svenska medborgarskap utfärdas, fram tills ny lagstiftning träder i kraft.

Det är dock oklart hur det ska gå till och hur många som kan stoppas. Bara i oktober beviljade Migrationsverket över 6 400 nya medborgarskap, de flesta till personer från Afghanistan, Syrien och Eritrea.

De senaste åren har cirka 70 000–90 000 invandrare blivit svenska medborgare varje år. Det är alltså en ytterst liten andel som får avslag av säkerhetsskäl.

Fakta: Antal säkerhetsärenden

Antal ärenden där Säpo haft erinran mot svenskt medborgarskap.

(Antal remisser från Migrationsverket inom parentes.)

2019: 147 (436)

2020: 100 (820)

2021: 182 (598)

2022: 490 (788)

2023: 756 (687)

2024 tom nov: 543 (1 003)

Säpos svar/erinran kan komma ett senare år än året då Migrationsverket remitterar ärendet.

Det är Migrationsverket som fattar beslutet, oftast i linje med Säpos rekommendation.

Källa: Migrationsverket


Fakta: Det krävs för medborgarskap i dag

Den sökande ska ha fyllt 18 år, kunna styrka sin identitet, ha bott i Sverige en viss tid (ofta fyra–fem sammanhängande år), ha permanent uppehållstillstånd och ha levt ett skötsamt liv.

Utöver att klassas som ett säkerhetshot kan skulder hos Kronofogden och en fängelsedom innebära att det blir nej.

Ett svenskt medborgarskap har flera fördelar. Bara svenska medborgare har en absolut rätt att bo och arbeta i Sverige, rösträtt till riksdagsvalen, kan bli invalda i riksdagen och har rätt att jobba som exempelvis polis och yrkesmilitär.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!