Nära 100 sökte – men bara två benådades

Sjukdom, ålder eller allmän vantrivsel med förhållandena som frihetsberövad. Närmare 100 dömda brottslingar ansökte, med hänvisning till olika skäl, om nåd hos regeringen förra året.

Fru Justitia utanför tingsrättens säkerhetssal på Bergsgatan i Stockholm. Arkivbild.

Fru Justitia utanför tingsrättens säkerhetssal på Bergsgatan i Stockholm. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Rättsligt2022-03-06 07:15

Under 2021 inkom totalt 97 ansökningar om nåd till justitiedepartementet. Att någon beviljas nåd, och alltså inte behöver avtjäna ett utdömt straff, är väldigt ovanligt och sker endast i undantagsfall.

Av alla nådeansökningar som inkom förra året beviljades bara två.

Det är regeringen som efter att nådeansökan beretts på justitiedepartementet och föredragits av inrikesministern fattar beslut om en nådeansökan ska avslås eller bifallas. Beslutet motiveras inte och det finns ingen egentlig praxis för vilka omständigheter som kan vara grund för nåd.

Svår sjukdom

Att den dömda anser sig vara oskyldig, avvaktar beslut om resning, anser brottet ha varit en engångsföreteelse eller inte trivs med att vara frihetsberövad är skäl som inte brukar leda till nåd.

De två personer som benådades av regeringen förra året hade i sina ansökningar hänvisat till svår sjukdom. Den ene var dömd att avtjäna ett straff på en månad för rattfylleri. Den andre skulle avtjäna ett straff på två månaders fängelse för stöld.

Bland de många gånger fler som inte fick bifall på sina nådeansökningar hänvisas också till sviktande hälsa och hög ålder. Men även till en mängd andra skäl till de ska benådas.

En kvinna, som vid tidpunkten för nådeansökan satt häktad, skriver att miljön i häktet är skadlig för henne på grund av svår allergi. Hon skriver att hon får allergiska reaktioner av de tvättmedel som sängkläder och kläder tvättas med och av tvålen i duschen.

Trånga skor

En man som dömts till fängelse för misshandel och grovt sexuellt utnyttjande av barn framhåller i sin ansökan att han endast har fyra år kvar att leva, om man tittar på medellivslängden för män i Sverige. Han hänvisar även till sviktande hälsa och kraftiga reaktioner av såväl trånga rum som trånga skor.

En i sammanhanget udda ansökan – som inkom under våren 2020 – är den som skickades in av trossamfundet Societas Divae Clavdiae. Samfundet ansökte om "nåd och abolition för samtliga som avtjänar fängelsestraff respektive för samtliga häktade i pågående rättegångar". Skälet var att de riskerade smittas av coronaviruset.

Svaret från regeringen? Ansökan avslås.

Rättad: I en tidigare version av texten angavs felaktigt år för ansökan från Societas Divae Clavdiae. Skälen till ansökan saknades också.

Så många söker nåd
ÅrAntalBifall
20151345
20161176
20171074
2018973
20191052
20201362
2021972
Källa: Justitiedepartementet
Fakta: Nådeansökning

Nåd innebär att den dömde befrias från påföljd eller att påföljden lindras. Det kan till exempel innebära att ett fängelsestraff kortas eller ändras till skyddstillsyn, villkorlig dom eller böter.

Nådeansökningar prövas av regeringen. Undantaget är livstidsdomar, där Örebro tingsrätt prövar ansökningar om att få ett straff tidsbestämt.

Nåd innebär ingen prövning av själva skuldfrågan. Den kan endast avgöras i domstol.

Källa: Justitiedepartementet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!