Det som lett till de många larmen om bajsvatten på badplatserna är så kallad bräddning – ett tillfälligt utsläpp av avloppsvatten som görs när ledningsnät eller reningsverk blir överbelastade, till exempel i samband med kraftiga regn.
Det är för tidigt att säga om det gjorts fler bräddningar än vanligt, men sommaren har inte varit direkt torr, konstaterar Erik Karlsson, strateg på Svenskt vatten. Han tror att en ökad medvetenhet om vattenfrågor också bidragit till uppmärksamheten.
– Det har varit större fokus på frågan i år. Kommunerna har förmodligen blivit duktigare på badförbud, kanske på grund av diskussionerna i samband med OS om man skulle bada i Seine.
Många, framför allt äldre städer, har kombinerat ledningsnät som leder ner både avloppsvatten och regnvatten. Det är ofta de som bräddar för att vattenvolymerna blivit för stora.
Stora behov
Skyfallsliknande regn kommer att bli allt vanligare på grund av klimatförändringarna och behovet av att kunna ta hand om vattenmassorna är stort. Erik Karlsson säger att man för 2020–2021 räknade med att man låg 10 miljarder kronor efter i investeringskostnader.
– På sikt tror vi att VA-taxan behöver fyrdubblas, varav investeringskostnaden står för en dubblering.
I dag byggs inga kombinerade ledningsnät i Sverige, men det finns många kvar. I samband med att man bygger om systemen försöker man bygga separat i stället, men det kommer inte att hålla vattendragen fria från oönskade föroreningar.
– Det spelar ingen roll hur man bygger om VA-systemen, om det regnar intensivt kommer föroreningar från gatorna att hamna där.
Dyr lösning
Att försöka dimensionera upp ledningsnätet för att hantera allt större vattenmängder skulle bli dyrt. En bättre lösning är att planera städerna så att dagvattnet inte kommer ner i avloppen.
– Det är otroligt dyrt att gräva i innerstadsmiljöer som ofta är mest påverkade. Det bästa är att hantera det på ytan, för det är lättare att anpassa en yta efter förändrade förutsättningar.
En nedsänkt plantering i en trottoar kan bli en bassäng för regnvatten och ett glapp mellan kantstenarna leder bort vatten från trottoaren och ner bland växterna.
– Vi ser även projekt med att leda ner vatten i trädgropar, så att man kan bevattna med regnvatten. Man försöker hitta fler sätt att nyttja vattnet i stället för att bara skicka det rakt ut.