Glöm "Pokémon Go" – pandemin gör kort glödheta

Ett glittrande kort av draken Charizard blev en riktig jackpott. Kortsamlare som följde den animerade pokémontränaren Ash Ketchums devis att "fånga flest" kan skatta sig lyckliga när pandemin fått priserna på samlarkort att nå nya rekordnivåer.

Det kan finnas flera goda skäl att gå igenom lådan med samlarkort så som pokémon. Arkivbild.

Det kan finnas flera goda skäl att gå igenom lådan med samlarkort så som pokémon. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Sverige2021-04-11 05:45

149 865 kronor.

Så mycket klubbades det sällsynta pokémonkortet "1st edition Shadowless Charizard holo PSA 7" för på Tradera. Ett oöppnat exemplar av samlarboxen "Pokémon Neo Destiny 1st Edition booster box" gick för svindlande 450 000 kronor.

De dyra korten är inga undantag utan snarare en del av en trend.

Under pandemin har efterfrågan på samlarkort – som pokémonkort, NHL-kort, kort från spelet Magic samt Yu-Gi-Oh!-kort – fullkomligt exploderat.

Under hela 2020 såldes det en kvarts miljon samlarbilder på auktionssajten Tradera. Försäljningen där under första halvan av fjolåret ökade med 121 procent jämfört med samma period året dessförinnan.

Absolut populärast är kort på de tecknade japanska monstren Pokémon. Nästan 500 pokémonkort byter dagligen ägare via sajten.

Nittiotalister drivande

Sofia Hagelin, pressansvarig på Tradera, berättar vilken typ av pokémonkort det är som varit hetast efterfrågade.

– Som med alla samlarsaker så är de som sticker iväg för flera hundratusen oanvända och sällsynta rariteter. Flera av de dyraste korten är på just figuren Charizard.

Hon tror att pandemin gjort att fler personer fått tid att gå igenom sina kortalbum, något som ökat både försäljningen av ovanliga kort, och fått fler att vilja fylla på sina samlingar.

– De som driver upp efterfrågan nu är främst professionella samlare som har stora samlingar och saknar ett visst kort. Många är nittiotalister som samlat på pokémonkort när de var små och som nu har en egen inkomst och mer pengar att lägga på korten.

Celine har samlat i 16 år

En som brinner för de små japanska monstren är Celine Billock Rosqvist, 20. Hon har samlat på pokémonkort kontinuerligt sedan fyraårsåldern. I dag har hon över 20 000 i sin samling.

Celine Billock Rosqvist förklarar vad det var som fick henne att fastna för samlandet:

– De äldre figurerna är väldigt, väldigt gulliga. Det är hela serien egentligen – alla hjälper varandra och det är en vacker värld. Det är en trösterik plats när saker ser ut som de gör i världen, säger hon.

TT: Vilket är ditt mest värdefulla kort?

– Det vill jag nog inte lämna ut, men jag kan säga att jag har ett liknande kort som det som alla pratar om, alltså en Charizard, men en lite annan variant.

TT: Hur mycket pengar lägger du på ditt samlande?

– Jag lägger mer än den genomsnittliga personen, men jag tycker inte att det ska vara pengarna som spelar roll utan själva samlandet och ett genuint intresse. För mig är det inte de där superdyra korten som är målet utan att ha så många olika pokémon som möjligt.

"Ok att vara nörd nu"

Den ökade efterfrågan gäller inte bara begagnade kort – även nytillverkade samlarkort har fått ett uppsving. Om det vittnar Anders Neiker, grundare av företaget Coolcard.se, ett av Sveriges största företag inom hockeybilder, fotbollskort och kortspel.

– Det finns inget att jämföra med genom alla våra verksamma år. Vi jobbar hårt med att tillhandahålla produkter just nu då en leverans kan ta slut på ett par minuter, säger han.

Anders Neiker tror dock att tidpunkten för uppsvinget beror på mer än pandemin.

– Det är en blandning av faktorer, i grunden tror jag är att det beror på att det är ok att vara "nörd" nu. Internet har gjort att du har kompisar över hela världen även om du har ett nischat intresse.

Pokémons historia

"Pokémon" betyder "pocket monster" och är ursprungligen ett äventyrsrollspel som utvecklades till Nintendos handhållna konsol Gameboy och släpptes 1996. Spelet går ut på att fånga små gulliga monster, och blev en stor succé.

2016 kom spelet i mobilvarianten "Go", utvecklat av företaget Niantic, som även det blev en framgångssaga.

2019 lanserades den åttonde generationen av de små monstren i och med spelen "Sword" och "Shield" – det totala antalet pokémonfigurer passerade då 1 000 (även om spelen i sig innehåller färre än hälften).

Förutom de olika spelen, till alla Nintendos konsoler från Nintendo 64 och framåt, finns i dag tv-serier, en Hollywoodfilm, spelkort, gosedjur och allt möjligt Pokémonrelaterat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!