Rekordår för uthyrning av stugor

I hängmattan vid ett rött hus med vita knutar. Aldrig har väl längtan efter en stuga på landet varit så stor. Funderar du på att hyra eller hyra ut i sommar? Här är några tips.

Många kommer att semestra runt om i Sverige i sommar. Det är högt tryck på att hyra stuga.

Många kommer att semestra runt om i Sverige i sommar. Det är högt tryck på att hyra stuga.

Foto: Shutterstock

Sverige2020-06-16 08:35

Fågelkvitter och insektsurr ackompanjerade av de spelande löven från björkarna i sommarvinden. Visst känns det mer välkommet i år än annars?

I och med UD:s rekommendation att inte resa utomlands är Sverigesemester alternativet för den som inte vill vara hemma i sommar. Det har satt igång en jakt på att hyra ett boende under ledigheten.

– Helst ska det vara sjötomt, skärgård och nära till stranden. Om det inte går vill man ha pool, säger Matilda Adelborg, pressansvarig på Blocket bostad.

– Vill man ha nära till vatten blir det också dyrare. Det finns allt från små kyffen till jättevillor med egen strand och båt.

Högt tryck

Redan under april och maj var aktiviteten på uthyrningssajterna högre än normalt. På Stugknuten.se tittade 70 procent fler på sommarstugor att hyra jämfört med året före. Och sedan Folkhälsomyndigheten lättade på reserestriktionerna har antalet besökare dubblerats, berättar Jonatan Lundqvist, ansvarig på sajten.

– Först hade vi få sökningar på till exempel Öland och Gotland och mer runt storstäderna. Nu är det högt tryck på alla håll, säger Jonatan.

På Blocket ökade sökningen på ordet "stuga" med 868 procent i maj, jämfört med förra året. De första tio dagarna i juni var ökningen 1 078 procent.

– Det är nog ett rekordår, säger Matilda Adelborg.

Hyreskontrakt

Hyr du stuga genom ett företag som förmedlar boenden omfattas överenskommelsen av konsumentköplagen om avtalet skrivs med förmedlaren. Lagen gäller däremot inte om du hyr direkt av en privatperson. Skulle parterna inte vara överens efter att man ingått avtal är det domstol som gäller om man vill ha ärendet prövat.

– Skriv alltid ett hyreskontrakt. Det gäller ju åt båda hållen, både för den som hyr och hyr ut, säger Matilda Adelborg.

I ett kontrakt skriver man ned vad som gäller, exempelvis kring avbokning, städning och om något går sönder. Bra att ha med är om det finns en båt, bil eller att annat tillgå, och vara tydlig med hur de kan användas.

Den som hyr ut ett boende kan behöva betala skatt om intäkterna blir mer än 40 000 kronor på ett år. Belopp därunder behöver inte tas upp i deklarationen. På Skatteverkets hemsida finns det beräkningshjälp.

Referenser

Innan du som hyresgäst skriver på bör du kolla att adressen finns och att personen i fråga står som ägare till huset. Det kan man göra på Lantmäteriet. Referenser är också bra att ta, både för den som hyr och hyr ut, tipsar Matilda Adelborg.

– Betala inget om du inte har skrivit ett kontrakt, så att båda parter vet vad som gäller. Generellt skulle jag säga att man inte ska betala i förskott.

Vissa kommer att vilja avboka om vädret inte blir som man tänkt sig. Men det behöver inte bli så illa, menar Matilda. Som uthyrare kan du göra en insats när du lägger ut annonsen.

– Snåla inte med informationen. Skriv ned vad finns att göra i närheten. Så vet hyresgästen vad man kan göra om det nu till exempel skulle regna hela veckan, säger Matilda Adelborg.

Tips om du hyr

+Se till att få en skriftlig bekräftelse på stugbokningen och kontrollera att uthyraren verkligen existerar.

+Läs noggrant igenom hyresvillkoren. Var exempelvis uppmärksam på om det tillkommer några extra förbrukningskostnader utöver hyran.

+Städa själv, ingår det eller går det att köpa till?

+Ingår handdukar och sängkläder?

+Om något i stugan är bristfälligt eller trasigt när du anländer, kontakta uthyraren direkt för att undvika att bli ersättningsskyldig.

+Om du hyr via en förmedling har du chans att få hjälp om det skulle uppstå problem. Konsumentköplagen gäller inte när du hyr av en privat hyresvärd.

+Hyr du av en privatperson – be om referenser från tidigare hyresgäster.

Källa: Blocket


Tips om du hyr ut

+Ta bort allt privat, som fotografier av familjen, toalettartiklar med mera. Lämna inga skor eller kläder kvar.

+Sträva efter en enhetlig inredning och övermöblera inte. Alla ska kunna sitta samtidigt vid matbordet, och sköna sängar uppskattas.

+Det är viktigt med bra bilder i annonsen. Fota alla rum och även utemiljön.

+Ge en så tydlig beskrivning som möjligt och informera om husdjur är välkomna eller inte.

+En bra service är att ha barnstol och spjälsäng. Fotbollsmål, bordtennis, gungor eller dylikt är ett plus.

+Investera i utemöbler med bra kvalitet, gärna med dynor och parasoll.

+Om ditt fritidshus ligger nära en sjö: En enkel båt med eller utan motor höjer oftast intresset.

Källa: Novasol


Populära ställen

Stugkuten.se

1. Österlen

2. Stockholms skärgård

3. Västkusten

4. Öland

5. Stockholm

6. Skåne

7. Gotland

Blocket bostad

1. Öland

2. Skåne

3. Halmstad

4. Österlen

5. Stockholm

6. Varberg

7. Gotland

8. Norrtälje

9. Varberg

10. Falkenberg

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!