I vissa delar av Sverige har gymnasievalet redan varit öppet ett litet tag, på andra håll öppnade det under onsdagen.
Oavsett vilket lär det pågå ett febrilt tänkande hemma hos många tonårsfamiljer just nu, konstaterar Johan Olsson, som är kompetensförsörjningsexpert på Svenskt Näringsliv.
– Det är ett stort och viktigt val. Men vi påminner också om att det inte är livsavgörande, säger han.
Fordonsbranschen i topp
Enligt organisationens senaste undersökning av gymnasieprogrammen väljer de svenska niondeklassarna i hög grad gymnasieutbildning efter intresse. Men möjligheterna att få jobb har blivit en allt viktigare komponent också.
Där ligger fordons- och transportprogrammet i topp.
Även till exempel bygg- och anläggningsprogrammet och VVS- och fastighetsprogrammet ligger bra till när det gäller hur snabbt det går att komma i arbete efter gymnasiet.
– Det är fordonsbranschen, samhällsbyggnadssektorn och industrin som toppar. Det är inget som förvånar oss egentligen, utan det är så företagens försörjningsbehov och rekrytering ser ut, säger Johan Olsson.
"Genomtänkt val"
De högskoleförberedande programmen uppfattas enligt undersökningen ofta som bättre när det gäller exempelvis möjligheterna till bra arbetstider eller till ett välbetalt jobb.
Samtidigt ger även yrkesprogrammen numera en grundläggande högskolebehörighet, poängterar Johan Olsson.
– Vi vill att eleverna ska göra ett mer genomtänkt gymnasieval, men det hänger ju så klart också ihop med de stora behoven som vi ser på svensk arbetsmarknad, säger han.