Vaccinerade mot covid-19 blir ändå smittade

Drygt 12 400 personer har testat positivt för covid-19 trots att de fått vaccin, rapporterar Israels hälsoministerium.
–Det är inte konstigt, säger vaccinforskaren Matti Sällberg.

Trots att vaccination skyddar mot covid-19 är det är fortfarande möjligt att bära på viruset. Arkivbild.

Trots att vaccination skyddar mot covid-19 är det är fortfarande möjligt att bära på viruset. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Vetenskap & teknologi2021-01-21 06:35

Israel är det land i världen som hunnit längst med vaccineringen mot covid-19. Drygt två miljoner av landets cirka 8,7 miljoner invånare har hittills fått den första sprutan, och ungefär 400 000 har fått spruta nummer två.

Men nu visar uppföljningar av nästan 190 000 personer att det inte går att pusta ut helt och hållet vare sig efter den första eller andra sprutan, rapporterar landets hälsoministerium enligt tidningen Haaretz.

"Skyddar mot sjukdom"

En vecka efter första sprutan testade 5,4 procent av personerna positivt för covid-19, och i den grupp som testades två till tre veckor efter den första sprutan fick 7,2 procent positiva provsvar. Uppföljningen visar även att 69 personer som fått sin andra spruta infekterats av viruset.

Men den här typen av rapporter är väntade, menar Matti Sällberg, professor och vaccinforskare vid institutionen för laboratoriemedicin på Karolinska institutet:

– Det är inget konstigt. Man har inte fullgott skydd förrän efter den andra sprutan. Dessutom är det viktigt att skilja mellan att bli infekterad och att bli sjuk. Det här vaccinet skyddar mot sjukdom.

Virus i lungorna

TT: Finns det alltså en risk att vaccinerade personer kan bära på viruset och fungera som asymtomatiska smittspridare?

– Ja, risken finns. Men den är sannolikt mycket mindre efter vaccination, säger Matti Sällberg.

TT: Vad grundar du det på?

– Det grundar jag på apstudier. Man ser att vaccinerade apor har virus i lungorna och näsan under en väldigt kort tid jämfört med ovaccinerade apor, säger Matti Sällberg.

Han tillägger att det finns mycket kvar att lära vad gäller smittsamhet efter vaccinering. Därför är det mycket värdefullt med den uppföljning som nu görs i Israel, menar han. Dessutom planeras studier i England, där vaccinerade personer avsiktligt ska smittas med viruset under kontrollerade former.

– Den engelska studien kommer att ge svar på vilka nivåer av virus man får i näsan, och i Israel får man svar ute i riktiga livet. Där kan man göra smittspårningar och utreda om det faktiskt är vaccinerade personer som har spridit smitta.

Fortsätta följa restriktionerna

TT: Många tänker nog att de kan släppa lite på tyglarna när de har fått sin vaccinspruta. Är det fel?

– Det kan man inte göra. Även om man har fått två sprutor måste man följa Folkhälsomyndighetens restriktioner, ända tills de säger något annat. Det spelar ingen roll om man är vaccinerad eller inte, säger Matti Sällberg.

Uppföljningarna i Israel visar samtidigt att vaccinationerna ger höga nivåer av antikroppar mot sjukdomen, precis som förväntat. Av 102 vårdanställda hade 100 personer 6–20 gånger högre halt av antikroppar en vecka efter den andra sprutan, jämfört med vad de hade efter den första.

– Israel är ju det land som kanske först kommer att vaccinera igenom sin befolkning. Det är då vi kommer att få svar på om vaccinen klarar av att släcka pandemin. Det är ju själva målet med vaccinationerna, säger Matti Sällberg.

Fakta: Så många har vaccinerats i Sverige

Enligt den senaste statistiken, från den 17 januari, har 147 775 personer fått minst en vaccinspruta mot covid-19 i Sverige.

146 075 av dessa är från Pfizer/Biontech och 700 från Moderna, de två vaccin som hittills har blivit godkända inom EU.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!