Isabel dos Santos lämnar ännu ett bolag

Den angolanska multimiljardären Isabel dos Santos släpper sin andel i det portugisiska teknikföretaget Efacec, meddelar bolaget. Det är andra gången inom loppet av en vecka som brottsmisstänkta dos Santos gör ett sådant drag.

24 januari 2020 16:37

I onsdags meddelade det portugisiska långivarföretaget Eurobic att dos Santos beslutat sig för att sälja sin aktieandel i bolaget. Isabel dos Santos var största aktieägare med en andel på 42,5 procent i företaget

I veckan uppgav Angolas chefsåklagare att en internationell arresteringsorder kan komma att utfärdas för dos Santos, om hon inte samarbetar med den bedrägeriutredning som pågår mot henne. På fredagen anklagades dos Santos rakt ut för att ha förskingrat medel från sitt hemland.

Angola bedömer att pengar som använts för affärsverksamhet av Isabel dos Santos i Portugal togs ut ur Angola på illegalt vis, sade chefsåklagare Helder Pitta Gros till den portugisiska tv-kanalen RTP.

Även portugisiska myndigheter utreder angolanskan, vars affärer granskats av det internationella journalistnätverket ICIJ.

Isabel dos Santos är dotter till Angolas tidigare president José Eduardo dos Santos och beskrivs ofta som Afrikas rikaste kvinna. Hon misstänks enligt ICIJ-granskningen ha plundrat den lokala mobiloperatören Unitel på hundratals miljoner kronor.

Det var 2015 som dos Santos köpte sin andel av Eurobic för cirka 200 miljoner euro. Angolanskan äger dock fortfarande stora andelar i flera portugisiska storföretag.

Isabel dos Santos nekar till alla brottsanklagelser och kallar dem för politiskt motiverade attacker.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-Reuters