Ja till tiggeriförbud trots protester

Under tisdagen röstades det omdiskuterade tiggeriförbudet igenom på kommunstyrelsens sammanträde. Härnäst ska det tas upp i kommunfullmäktige.

28 mars 2019 13:00

På onsdagens kommunstyrelsesammanträde klubbades som väntat det omdiskuterade tiggeriförbudet. Socialdemokraterna tillsammans med Moderaterna och Sverigedemokraterna stod bakom beslutet, medan övriga partier har ställt sig mot det.

– Vi tog ordningsföreskrifterna precis som de såg ut. Nu går de till kommunfullmäktige nästa gång, säger Göran Dahlström (S), kommunstyrelsens ordförande.

Vänsterpartiets Tony Rosendahl och Kristdemokraternas Joha Frondelius reserverade sig mot förslaget i ett gemensamt yrkande. De skriver att tiggeriförbudet kommer att bli ett slag i luften och inte löser några problem. De anser att det saknas en plan för att hjälpa tiggarna i samband med att ett förbud träder i kraft. De tycker också att tiggeriförbudet är diskriminerande då det riktar sig mot de romer från Rumänien som finns i Katrineholm.

Även Nicklas Adamsson från Miljöpartiet protesterade i form av ett särskilt yttrande. Han skriver att införandet av tiggeriförbudet "osynliggör och marginaliserar redan utsatta människor ytterligare". Nicklas Adamsson skriver vidare att det inte går att lagstifta bort fattigdom. Istället för ett förbud måste Sverige driva på de övriga EU-länderna "som brister i sitt sociala ansvar gentemot sina egna medborgare" att ta ett större ansvar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johan Järup

Ämnen du kan följa