Johanne Hildebrandt har ett inte alltför avlägset förflutet som prisbelönt krigskorrespondent, ett uppdrag som renderat i artiklar, böcker och tv-dokumentärer. Hon är också succéförfattare med den storsäljande fantasyserien “Sagan om Valhalla”, böcker som delvis bygger på Sigrid Storrådas liv under 900-talet.

Egentligen tycker jag att jag har skrivit om samma ämnen – fred och konflikter. I mina skönlitterära böcker beskriver jag den grymma verkligheten mer underhållande. Att skriva är också ett sätt att bearbeta mina traumatiska upplevelser som krigskorrespondent, säger hon.

Efter närmare två decennier på krigsfält växte sig längtan efter själsfrid allt starkare. Hon slutade som krigskorrespondent och för två år sedan flyttade hon med sin man ut på landet. Då brakade det loss.

Artikelbild

| Johanne Hildebrandt blev krigskorrespondent mer eller mindre av en slump. "På den tiden hade jag en idealistisk syn på journalistik. Jag hade en vilja att göra nytta på riktigt.", säger hon.

Jag har alltid vetat att jag bär på obearbetade saker inom mig, att förr eller senare kommer “tåget” att köra över mig. När det blev lugnt i min tillvaro kom det: jag hamnade i en depression. Jag var nedstämd, trött och hade svårt att arbeta.

Lyckligtvis fick hon hjälp med både medicinering och terapi av Veteranmottagningen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Det är helt fantastiskt att vara frisk!

Inåtvänd och nördig

Artikelbild

| Efter närmare två decennier på krigsfält flyttade Johanne Hildebrandt ut på landet med sin man. Då slog depressionen till.

Böckerna i fantasyserien “Sagan om Valhalla” har sålt i över en miljon exemplar och översatts till många språk, senast till arabiska. En stor framgång som hon tar med viss bävan.

Det är roligt med alla uppskattande läsare, men med framgångar upplever jag alltid prestationsångest, nu måste jag skriva ännu bättre! Jag måste lära mig att slappna av och ha kul.
Artikelbild

| Johanne Hildebrandts fantasyserie “Sagan om Valhalla” har sålt i över en miljon exemplar och översatts till många språk. "Med framgångar upplever jag alltid prestationsångest, nu måste jag skriva ännu bättre!", säger hon.

Övergången mellan livet som anonym reporter på fältet och känd författare var inte smärtfri.

I början kände jag att jag hamnade i en värld jag inte hörde hemma i. Jag är inte bra på mingel. Jag är inåtvänd och nördig av mig. Så jag återvände till krigsrapporteringen. Men nu är jag tillbaka och är tacksam över att folk läser mina böcker.
Artikelbild

| Övergången mellan livet som anonym reporter på fältet och känd författare var inte smärtfri för Johanne Hildebrandt som kände att hon hamnade i en värld hon inte hörde hemma i.

Johanne Hildebrandt älskar att kroppsarbeta i skogen och klafsa runt i gummistövlar fjärran från alla tv-soffor och snofsiga gåbortkläder.

Jag har nu röjt i skogen och fällt träd i två veckor. Jag kan knappt röra mig, men jag är lyckligare än på länge, säger hon.

Korre av en slump

Inledning av karriären som krigskorrespondent var näppeligen planerad. 27-åriga Johanne semestrade i Kroatien när Balkankriget bröt ut. Trots endast treårig erfarenhet som reporter på en lokaltidning i Karlshamn bestämde hon sig att frilansa som krigskorrespondent.

Jag hade en vilja att göra nytta på riktigt. På den tiden hade jag en idealistisk syn på journalistik. Och jag ville förmedla röster från vanliga människor.
Var du inte rädd?
Jo, men jag kunde alltid resa därifrån. De andra var ju fast där. Egentligen var det ett vansinne, jag var inte alls mentalt förberedd på det. Men det är meningslöst att ångra sig, gjort är gjort. Jag har träffat fantastiska människor och lärt mig en hel del om både andra och om mig själv. Jag har lärt mig att många går runt med en hjältebild av sig själva. Men jag har aldrig betraktat mig som modig. Jag ville bara göra mitt jobb.

År 2012 valdes Johanne Hildebrandt in i Kungliga Krigsvetenskapsakademien.

Jag är den första kvinnan som valts in i avdelning 1 sedan starten 1796, det är jag stolt över.