Jimmy Jansson (S) till attack mot Eskilstuna-Kuriren på Facebook

Eskilstuna-Kurirens redaktion har tunnelseende och saknar visioner. Det hävdar kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) och manar, som det kan uppfattas, till bojkott i ett inlägg på Facebook.

17 augusti 2016 05:02

Är ditt inlägg på Facebook skrivet i affekt eller efter moget övervägande?

– Jag skriver aldrig i affekt. Man kan inte publicera saker på Facebook om man inte står för det.

Jimmy Jansson understryker att han med "redaktionen" avser ledarredaktionen. Bakgrunden till inlägget beskriver han så här:

– Det är väldigt många som hör av sig till mig och undrar vad Eskilstuna-Kuriren håller på med. Varför är debattläget så uppskruvat och varför är det fokus på Jimmy Jansson och inte på frågorna i sig? Det enda jag kan säga är att om man inte gillar tidningen så ska man inte läsa den. Det är inte svårare än så.

Förstår inte folk det själva?

– Jo, men jag kan också säga det, som ett tips eller råd.

Skulle debatten eller Eskilstuna bli bättre utan en lokaltidning?

– Självklart inte. Jag välkomnar debatten och granskningen men tidningen har, precis som andra förtroendevalda, ett ansvar för debattklimatet. Och precis som att Eskilstuna-Kuriren har rätt att skriva vad den vill så har jag rätt att respondera. Men det är inte jag som reagerat, jag tål det mesta. Men det är väldigt många som har reagerat och hört av sig om det grova debattklimatet.

Så du gör inte det här för din skull utan för folk som hört av sig?

– Jag gör det som ett debattinlägg eftersom många uppenbarligen är irriterade, upprörda och arga.

Har du sagt upp din egen prenumeration?

– Jag har ingen prenumeration, och har inte haft det på många år. Jag har småbarn och hinner aldrig läsa tidningen hemma. Jag läser tidningen på stadshuset, eller på nätet.

Samma dag som du ifrågasätter Eskilstuna-Kuriren skickar du in en debattartikel. Hur tänkte du där?

Jag har aldrig ifrågasatt debatten eller möjligheten, däremot ska man inte läsa det man inte gillar. Jag är inte emot ledarsidan, jag är inte emot nyhetssidan eller Eskilstuna-Kuriren. Granskning och en bra debatt är viktigt. Eskilstuna-Kuriren är viktig, vi skulle behöva ha fler tidningar.

Så du uppmanar inte till bojkott?

– Haha, nej, det vore ju löjligt! Men jag betalar inte för det jag inte gillar och Eskilstuna-Kuriren är ett privat bolag, ingen offentlig institution.

Lars Truedson, föreståndare för Institutet för mediestudier, konstaterar att det är ovanligt att politiker går så långt att de uppmanar sina väljare till bojkott av en tidning.

– Om det nu är vad han gör? Det är inte ett särskilt vanligt beteende. Det mest kända exemplet jag kommer på är när gamle moderatledaren Ulf Adelsohn 2007 sa upp sin prenumeration på Svenska Dagbladet för att han tyckte att de varit för elaka mot den dåvarande regeringen.

Ulf Adelsohn var nybliven pensionär 2007. Det som gör Jimmy Janssons utspel anmärkningsvärt är att han är aktiv som politiker.

Truedsson menar att ledarsidor, debatt och åsiktsspridning knappast är hotat i dagens medieklimat.

– Till och med kommunalråd kan ju få spridning på sina egna åsikter i sociala medier. Men det är ett faktum att det är pappersprenumeranterna som betalar för granskningen och den vanliga nyhetsförmedlingen. Så om Eskilstunaborna skulle bli lika upprörda och sluta prenumerera blir ju de delarna också lidande, säger Lars Truedson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa