Jimmy missade Hawaiibiljett trots en bra Ironman-start

Tanken var att Jimmy Karlsson skulle kvala in till klassiska Ironman, men trots att han både mentalt och fysiskt var så väl förberedd som han kunde vara, blev det "bara" en 26:e plats i det sydamerikanska mästerskapet. – Kör man triathlon på långdistans kan allt hända och man kan i bästa fall bara styra över sin egen prestation, säger han.

4 december 2018 22:40

Det är dagen efter racet i Mar del Plata, kuststaden runt 40 mil söder om Buenos Aires. Nyköpingskillen Jimmy Karlsson har knappt hunnit smält intrycken från söndagens tävling.

– Jag har aldrig varit mer redo. Under säsongen har jag hunnit delta i två Ironmantävlingar, Haugesund och Tallinn, så jag hade med mig mycket erfarenheter och lärdomar ifrån dessa.

På pappret verkade det dessutom som om bana skulle passa Jimmy bra, men väl på plats visade det sig vara rätt mycket tuffare.

– Det var tuffa väderförhållanden, riktigt starka vindar på land och hav och så fick de korta simdistansen för det blev för kallt i vattnet. Det var helt klart inte till min fördel, eftersom jag är bättre på längre simdistans och tycker om kylan.

Hur som helst stod jag på startlinjen kl 06.40 mer än redo och riktigt taggad att ge allt!

I simningen, som avgjordes över 1,5 kilometer, släpptes deltagarna i i grupper om fyra var tionde sekund.

– Jag kom därför inte ned i vattnet förrän sex minuter efter starten, så det fanns gott om folk i vattnet. Men allt gick enligt planen även om jag valde att simma yttervarv för att slippa simma slalom i vågorna mellan deltagarna.

Jimmy flög sedan mer eller mindre ut på cykelsträckan (180 kilometer) med vinden i ryggen och adrenalinet på max.

Varvbanan (3x60 kilometer) var inte en av de roligaste han provat på men Jimmy berättar att vyerna längs kusten var ganska fantastisk trots allt.

– Vinden tilltog för varje mil och det syntes. Det gick i runt 42–46 kilometer i timmen på väg ut i medvinden och så var det motvind hem och då gick det lite långsammare, 28–30 kilometer i timmen.

Jimmy gick ut på en 27:e plats i cyklingen i sin ålderklass (30–34 år, han var 202 totalt) och när det var dags för löpning låg han på en tredjeplats (37:e totalt).

– Jag cyklade ändå medvetet lugnare än planerat för att kunna avsluta starkt på löpningen, påpekar Jimmy.

Men han hann knappt påbörja maratonsträckan innan han förstod att det skulle bli problem. Jimmy led nämligen av uttorkning efter cyklingen.

– Första varvet (14,1 kilometer) gick mer eller mindre enligt plan, men sen började energin ta slut trots att jag prickat min energiplan perfekt. 23 personer i min ålderklass passerade mig på den 42,2 km långa löpningen och jag kan bara konstatera att de var bättre än mig trots att jag gjorde mitt bästa " ironman-marathon" denna säsong. Det var ju trots allt sydamerikanska mästerskapen, så det var riktigt bra klass på motståndet.

Tiden i mål var 9.29,18 och som sagt en 26:e plats. Tyvärr var det bara de sju bästa från Jimmys ålderklass som fick en biljett till VM i Kona, Hawaii.

– Jag fyller 35 år i januari, så nästa tävling blir i en ny och rentav ännu tuffare agegroup, säger Jimmy, som ändå är ganska nöjd med äventyret i Sydamerika.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulrika Gustafzon Cummings