Nostalgiresa i julpynt

En gammal tomte skjuter en kärra framför sig, klacken lite skavd, men han står där i fönstret. Varje år. Arvet efter en gammal släkting.

Jul2015-12-05 13:23

Det visar sig att just denna tomte, som faktiskt finns i undertecknads jullådor, är från 40-talet och ligger på cirka 300 kronor, om den är helt hel. Det berättar Leif Petersson på Leffes Kuriosa i Eskilstuna. Och det är just det äldre pyntet, 40-50-60-tal, som är det mest populära.

– Nyare, som saker från 80-talet, är svårare.

För att veta om det är en porslinsbock från just 40-talet kan det vara bra att kolla under. Står det "import" med rött, då är det 40-tal, eller kanske tidigt 50-tal. Är stämpeln svart så är det nyare grejer. Det är svårt att tala om värde tycker Leffe men tomtar av Rolf Berg hör till de värdefullare, eller keramikern Lisa Larsons luciatåg.

På disken hos Leffe ligger adventskalendrar från 80-talet och från 40-talet. Den tryckta adventskalenderns historia har tyskt ursprung och spreds i Sverige under 30-talet.

– När jag var liten tiggde jag adventskalendrar på Östermalms bryggeri som bryggde svagdricka, minns Leffe.

Att skicka julkort är en företeelse som tyvärr minskar med alla andra sätt att skicka hälsningar på. I Sverige började man skicka julkort under senare delen av 1800-talet och vår största julkortsillustratör kom att bli Jenny Nyström. 1881 ritade hon Tomten till just Viktor Rydbergs dikt Tomten, vilket kom att göra denna lilla figur populär i hemmen.

– Det här gamla pyntet är mycket mysigare än nytt tycker jag, det är väl att man är uppväxt med det, säger Leffe.

Och nog är det en hög dos nostalgi som spinner iväg med tankarna när ett skivkonvolut med Lasse Lönndahl, Towa Carson och ett gäng andra som sjunger jullåtar tas fram. Eller julbonaden i papp från 40-talet som mycket väl kunde ha hängt hemma hos morfar och mormor. Liksom ljushållarna för levande ljus till granen som är oerhört vackra – men en stor brandfara. Tyvärr.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om