Must
It’s a must for christmas! Och drycken har fortfarande ett hemligt recept. Det sägs att endast tre personer har koll på ingredienserna men förutom de hemliga smakgivarna innehåller must kolsyrat vatten, sötningsmedel, humle- och maltextrakt, citronsyra och karamellfärg.
Det var svensken Harry Roberts som la vantarna på receptet när han studerade kemi i Tyskland. Harry var nykterist och såg drycken som ett alternativ till både porter och öl som flödade på de svenska middagsborden i början av 1900-talet. 1910 köpte han rättigheterna till receptet och började tillverka julmust genom företaget AB Roberts i Örebro. I och med det statliga alkoholmonopolet som kom under 1920-talet blev musten allt mer poppis och Harrys lansering av must som jul- och påskdryck fick gehör. I dag är must ett måste till jul.
Glögg
Hypokrates, läkekonstens fader, har gett namn åt den gamla drycken Hypocras, ett medeltida hälsobringande kryddvin, där kryddorna också dolde taskig smak på vinet. Gustav Vasa och Erik XIV gillade båda varma vindrycker som piffats med kryddor och sötningsmedel. Så hett vin har lång historia. År 1609 dök uttrycket "glödgat vin" upp för första gången. Tillverkningsmetoden, där en sockertopp dränktes in i cognac och tändes på gjorde så att sockret smälte och rann ner i brygden och gav sötma åt "glöggen".
I mitten av 1800-talet dyker glöggrecept upp i kokböckerna och under 1890-talet kommer färdigproducerade glöggar med tomteprydda och juliga etiketter. De klassiska julkryddorna kanel, kardemumma, nejlikor och ibland vanilj blir heta smaksättare.
I dag dricker vi svenskar cirka fem miljoner liter glögg varje jul. Och smakerna varierar. I år är vi på redaktionen nyfikna på Blossa 15 Earl grey, Saturnus glögg med havtorn och Tegnér och Son med biskopens torra blandning.
Äggtoddy
Äggtoddy är en amerikansk jultradition som letat sig in hos somliga. Äggulor och socker vispas eller rörs ut till en vit och luftig smet med varm mjölk eller hett vatten som kryddas med någon smaksatt sprit såsom rom, whisky, konjak eller calvados.
Ett gott tips är att göra sin toddy alkoholfri och smaksätta med kakao eller pressad apelsin. Vill du piffa extra, vispa äggvitan hårt tillsammans med socker och toppa med – pudra lite kanel över och du har en riktigt festlig juldryck.
Mumma
Det låter ju så himla mumsigt det där med mumma, och somliga serverar det hellre än must och öl till julmaten. Mumma är en blandning av porter och sockerdricka samt möjligen någon krydda som kardemumma, enbär eller nejlika.
Mumma har ett historiskt ursprung från ett mörkt och kraftigt tyskt öl, Braunschweiger Mumme. Men traditionen att bjuda mumma till julbordet är från cirka 1900. Troligen finns många gamla familjerecept där ute men nu finns också julmumma färdig i affären.
Svagdricka
Kallas ibland juldricka eftersom den är mest tillgänglig just under julhögtiden. Svagdricka är en traditionell svensk maltdryck och förr fanns flera bryggerier som gjorde svagdricka. I dag finns endast ett fåtal kvar.
Man kan säga att svagdricka är som ett mörkt, väldigt sött lättöl. Drycken är opastöriserad och överjäst, smaksatt med bland annat socker, sirap och sackarin. Den har mycket låg alkoholhalt och sötman gör att den passar till julens feta mat.