Magnus Svensson på kafé och restaurang Garaget i Sparreholm fick uppdraget att steka sju sorters prinskorvar till tre korvsugna ungar. Själv gör han gärna egen korv.
– Vi är ett gäng som köper en gris från knorr till tryne. Det blir för jäkla gott. En prinskorv ska ju vara rökt och definitivt finnas på julbordet. Och så ska den stekas gyllene på inte allt för hög värme, då blir den både snygg och god.
allt för hög värme, då blir den både snygg och god.
Alex Borgmyren, Johanna och Matilda Fridell Talvitie gillar alla att äta korv– kokt korv med bröd är favoriten. På julbordet så slinker många prinskorvar ned, men även köttbullar, skinka med senap och flera glas julmust.
– Det är gott, säger Alex och slickar sig om munnen.
Den här dagen ska barnen få bedöma prinskorvar, tycka till om hur de ser ut, hur de smakar och om det är bra skinn. Och de har ingen aning om var korven kommer ifrån. Magnus har stekt en av korvarna med klippta ändar.
– Det är för att det är snyggt, det blir som en prinskrona, säger han.
Den första korven, där alla är lika stora, tycker barnen är jättefin.
– Den ser ut som en kort kokt korv, väldigt kort, säger Matilda om den raka, jämna minikorven hon sätter på gaffeln.
– Lite hårt skinn, men köttet inuti var mjukt att tugga. Jag känner inga direkta smaker... Den var salt! Och god, säger Alex.
Nummer två som serveras har ett roligare utseende men är ljusare i färgen konstaterar de.
– Den där ser ut som en lång näsa, säger Matilda om en som är böjd.
Johanna tycker att den är lite stark i smaken medan Matilda anser att den inte smakar någonting. De är dock väldigt överens om att skinnet är svårtuggat.
När tredje korvsorten landar på bordet blir det genast ännu skojigare för dessa korvar har olika storlek och är lite tjockare och fetare. Den smakade också mycket och Matilda tänker på paprika. Nu börjar de komma igång men suktar efter ett glas julmust att pausa med.
En av korvarna tycker de är både längre, fetare och större än alla andra:
– Men det är bra för då blir det mer, säger Alex.
– Skinnet ser hårt ut, anser Johanna och när Matilda tar en tugga tycker hon att det låter som när man går på knarrande snö.
Vartefter de sju olika sorterna provsmakas kommer uttryck som "pepprig men god", "lite tacokrydda", "påminner om pepparkaka" och "den här smakade kokt korv!"
En korv luktar plötsligt mycket, har stark men inte så god smak och är lite seg tycker de. Vad barnen inte vet är att detta är kalkonkorv och inte nöt eller fläsk.
Att Johanna, Matilda och Alex skulle bli mätta av korvarna märks inte, de mumsar på och tar gärna en extra av några.
Den sista korven var tjockast och kortast och anses av barnjuryn inte vara snygg på julbordet. Men smaken:
– Pepprigt och saltigt, som i gott, säger Johanna.
För att kunna utse en vinnare skär vi upp en bit av varje och de sätter igång att smaka igen och jämföra de olika korvarna. Matilda som gillar salt faller slutligen för den första, raka lilla korven från Scan, medan både Alex och Johanna gillar den mer tongivande smaken på den allra sista. Ingen korv var egentligen äcklig, den med kalkon var snarare konstig, och skulle således inte vara välkommen på de här ungarnas julbord.