Ann-Margret försvunnen – stor sökinsats i Julitatrakten

Helikopter och hundpatruller deltar i sökandet efter Ann-Margret, som anmäldes försvunnen i måndags kväll. Sökandet har pågått dag som natt, men hon är ännu inte återfunnen.

Oscar Wulff, militär insatschef (vänster) leder styrkan från Hemvärnet vid Julita med hjälp av kvartermästare Per Hällbom.

Oscar Wulff, militär insatschef (vänster) leder styrkan från Hemvärnet vid Julita med hjälp av kvartermästare Per Hällbom.

Foto: Pontus Stenberg

Julita2020-06-24 04:23

Det var vid 22-tiden i måndags som polisen fick larm om att Ann-Margret saknades från sommarbostaden nära Strömkärr, öster om sjön Aspen och norr om Katrineholm i Julita. Då hade hon senast setts till vid 20-tiden. Ann-Margret är bosatt i Stockholm, men sommarboende i Julita.

Ann-Margret är i 70-årsåldern och i god fysisk kondition, men hon har en sjukdomsbild som gör att hon kan ha svårt att orientera sig.

Hon är 156 cm lång och har grått hår och vid försvinnandet var hon klädd i svart tröja, blå byxor och röda kängor.

undefined
Ann-Margret sågs senast vid 20-tiden på måndagskvällen.

Polisen fick på tisdagsmorgonen förstärkning från andra polisområden i sökandet, uppger polisens presstalesperson Thomas Agnevik vid Regionledningscentralen.

Under tisdagsförmiddagen sökte polisen bland annat vid badplatsen Gamla Aspen och i förråd och bodar tillhörande sommarstugor där ingen är för tillfället. 

– Bodar, obebodda hus, källare, jaktstugor, överallt där man kan tänka sig att någon tänkt "jag går in och vilar en stund", säger Thomas Agnevik. 

Med helikopter sökte man bland annat av området runt Långsjön, längre österut.

Runt sommarstugan varifrån Ann-Margret försvann är det landsbygd och skog, med en hel del andra sommarstugor och även permanenthus. Landskapet är kuperat och består av både skog, öppna marker, kärr och kullar. 

– Polisens metod är att man delar in i olika sektorer, sökområden. Vi drar gränser, som ofta är naturliga gränser, som vägar och diken. Sedan delar man ut ansvar för att söka i en sådan sektor och man skickar resurser dit som söker. När de är klara rapporterar de tillbaka och får ett nytt område, berättar Thomas Agnevik. 

Under natten mot tisdagen, fortsätter han, arbetade polisen med något som kallas "ledstänger". 

– Det kan vara en väg eller stig, som människor normalt går utmed. Vi söker längs med dem och i närområdet. Problemet är, att har man svårt att orientera sig går man kanske bort från vägen, rakt ut i den besvärligaste terrängen. 

Strax före lunch på tisdagen kom besked från polisen om att Försvarsmakten skulle ansluta, liksom frivilligorganisationerna Missing people och Search & rescue Södermanland. 

– Det är hemvärnet som hjälper till. De har lite olika metoder. Ibland har de hundförare och ibland går de skallgång, ibland har de MC-förare som åker runt, de har som vi lite olika möjligheter, säger Thomas Agnevik. 

Under tisdagskvällen pågick fortsatt sökandet i området. Polisen hade vid 20-tiden 14 egna enheter ute, berättar Fredrik Andersson, vakthavande befäl vid polisen region Öst.

– Läget är oförändrat, och vi fortsätter att leta med oförändrad styrka. Det är både polisbilar, hundförare och mc som söker i området. Helikoptern kommer antagligen flyga i natt igen, säger han.

Även frivilliga deltog i sökandet.

Hur fortsätter sökandet under den sena kvällen och natten?

– Vi försöker jobba på med samma styrka fram till mörkret. Eventuellt att vi trappar ned någon timme då för ett skiftbyte, men sedan är tanken att bibehålla styrkan även i natt, säger Fredrik Andersson.

undefined
Volontärer samlas vid Missing peoples samlingsplats vid Julitahallen. Även Search & rescue Södermanland fanns på plats för att delta i sökandet.

Enligt polisen har sökandet under natten mot onsdagen inte haft någon framgång.

– Vi fortsätter att söka med stora resurser, uppger presstalespersonen Thomas Agnevik på onsdagsmorgonen.

Ann-Margret var vid halv tio på onsdagskvällen fortfarande försvunnen.

– Vi är där ute och fortsätter söka med oförminskad styrka. Vi bedömer fortfarande att vi kan hitta henne vid liv, säger Peter Ström, vakthavande befäl vid polisen region Öst.

Polisen vill gärna ha allmänhetens hjälp och ber den som har upplysningar om var Ann-Margret kan vara att höra av sig till polisen på larmnumret 112 om det är akut eller på 114 14 om det inte är akut, och då be att få tala med "Regionledningscentral Öst".

Det finns, enligt polisen, ingen brottsmisstanke kring Ann-Margrets försvinnande.

Av hänsyn till den försvunna personen har polisen valt att enbart gå ut med hennes förnamn. Tidningen respekterar det, och har även varit i kontakt med Ann-Margrets anhöriga inför publiceringen av hennes namn och bild.

Till sin hjälp i terrängen har man hundförare med hund och soldater till fots och med fordon som söker igenom de segment de tilldelas av polisen.
Till sin hjälp i terrängen har man hundförare med hund och soldater till fots och med fordon som söker igenom de segment de tilldelas av polisen.
Karta: STRÖMKÄRR 1
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!