Från turistmagnet till törnrosasömn på Julita gård

Midsommarafton är här. Det brukar vara en folkfest med tusentals besökare på Julita gård. Men även i år uteblir firandet. "Det blir jättesvårt att få igång Julita gård igen", säger Ulla Pettersson.

Midsommaraftons folkfest på Julita gård uteblir även i år. Kommunalråd Göran Dahlström är allvarligt orolig om besöksmålet inte öppnar 2022, men Eva Skyllberg på Nordiska museet tror inte godset kommer att falla i glömska.

Midsommaraftons folkfest på Julita gård uteblir även i år. Kommunalråd Göran Dahlström är allvarligt orolig om besöksmålet inte öppnar 2022, men Eva Skyllberg på Nordiska museet tror inte godset kommer att falla i glömska.

Foto: Carina Ekdahl/Arkiv

Julita2021-06-25 07:55

Pettsongården ligger öde, ingen skuttig Findus eller tålmodig gubbe omsvärmad av barn. Vid Arthur Bäckströms gravvård utanför Skansenmuseet ligger två kransar med pioner och guldstänkt daggkåpa. 

På något vis är det som om godset, som han testamenterade till Nordiska museet, fallit i en törnrosasömn. Dörrarna till byggnaderna är låsta och trots att pionerna slagit ut finns få som kan bevittna den överdådiga blomsterprakten.

Ulla Pettersson är ordförande i Julita hembygdsförening, som genom årens lopp deltagit vid större evenemang på Julita gård. Varje midsommar är det de som har klätt midsommarstången och tågat med den genom parken.

Nu ligger bygdens turistmagnet i malpåse. Tills vidare eller längst till och med 2025, enligt Nordiska museet.

– Det är upprörande, det kan jag lugnt säga. Man ser inga besökare. Man ser ingen aktivitet. Det är andefattigt. Bekantas bekanta kunde inte ens lösa parkering, så de åkte till pizzerian i Äsköping istället. Där behöver man inte betala avgift, säger hon.

Föreningens styrelse har varit i kontakt med kommunen.

– Men det händer inget där heller. Det är så lätt att stänga ner, men det blir jättesvårt att få igång Julita gård igen. Man frågar sig ju om det om det någonsin kommer att bli som förr.

Ulla Pettersson tycker att det är sorgesamt, men menar att det nog kommer att dyka upp folk under midsommarhelgen ändå.

– Det är tradition att fira midsommar på Julita gård och i fjol var det många som hade picknick i parken. Om det inte blir något nästa år heller så har vi från hembygdsföreningen själva tänkt arrangera något firande tillsammans med Julita Goif, säger hon.

Även kommunalrådet Göran Dahlström (S) är bekymrad över situationen.

– När jag var i Stadsparken i veckan kom det fram några Ludvikabor som hade varit på Julita gård. De berättade att besöket hade varit en stor besvikelse.

Dahlström är av den bestämda åsikten att det inte får dra ut på tiden, innan Nordiska museet får igång verksamheten igen. 

– Man måste göra en nystart till nästa år, det får inte ta längre tid. Om det inte blir så är jag allvarligt oroad för fortsättningen. Då blir det nedgånget och sånt sprider sig bland folk. Då är det snart kört och besökare hittar andra ställen att åka till, säger han.

Eva Skyllberg var tidigare avdelningschef på Julita gård, men är numera chef för Nordiska museets slotts och gårdars innehållsliga verksamhet. Hon kan inte ge några klara besked om Julita gårds framtid.

– Vi har ingen publik verksamhet i år, men det kommer tillbaka på sikt.

Skyllberg är inte rädd för att Julita gård kommer att falla i turisternas glömska. Hon tror att det är en obefogad rädsla.

– Julita gård är en älskad plats som många har en relation till. Jag hoppas att vi kan vara på banan så fort som möjligt. Det känns väldigt länge att vänta till 2025. 

Även om lättnader av pandemirestriktioner har lättat, och nya besked kommer under sommaren, påverkar det inte årets säsong.

Efter höstens besked att Julita gård tryckte på paus-knappen bildades en samarbetsgrupp med representanter från Nordiska museet, Katrineholms kommun, Plus Katrineholm och Region Sörmland. Där ingår Eva Skyllberg.

Tidigare i vår utlovades att gruppen skulle få fart på sommaraktiviteter i parken. Men enda programpunkten under sommaren blir en förkortad version av Julitafestivalen, med kammarmusik.

Enligt Eva Skyllberg behövs lång framförhållning, minst sex månader, för att genomföra evenemang i egen regi. 

– Det är inte möjligt att snabbt kunna sy ihop något och vi har begränsade personalresurser för närvarande. Alla i organisationen har varit korttidspermitterade förutom några nyckelpersoner, men nu har vi inga permitteringar. 

På Nordiska museets hemsida har det tillkommit en vandringskarta med korta beskrivningar av miljöerna.

– Som en guidning kan man säga, säger Skyllberg.

Trots stängda byggnader och avsaknaden av evenemang vill Nordiska museet gärna att besökarna på Julita gård betalar en frivillig entréavgift på 40 kronor. 

På Plus Katrineholm är Victorica Freberg turismansvarig och får ofta frågan från besökare om Julita gård är öppet.

– Många tror att det är stängt. Vi berättar att det är öppet i parken, och att man kan lämna en donation om man vill. Det är ingen som reagerar på att det inte är visningar, säger hon.

Detta har hänt

Den 3 november 2020 kom beskedet att besöksverksamheten på Julita gård upphör på obestämd tid. 

Fem anställda, som arbetade med publik verksamhet, sades upp vid årsskiftet.

Omorganisationen genomfördes med anledning av ett ansträngt ekonomiskt läge.

26 december 2020 begärde Katrineholms kommun och regionen ett möte med Nordiska museet för att kunna göra ett evenemangsprogram för sommaren 2021.

Under våren har flera möten genomförts. I slutändan är Julitafestivalen sommarens enda programpunkt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!