Det var i början av november som Nordiska museets ledningen lät bomben brisera på ett personalmöte på Julita gård. Den publika verksamheten pausas. Personal sägs upp.
Efter avslutade förhandlingar har Eva Hakanen, Ebba Bursell Haglund, Ann Carlsson, Eva Johansson och Katarina Bäck Petersson tvingats jobba med att avveckla sig själva. Det är de som arbetat med den publika verksamheten på olika sätt. Nu behövs de inte längre.
– Att arbeta på Julita gård är så mycket mer än ett jobb. Det är hedersuppdrag att ta hand om Arthur Bäckströms arv, säger Ebba Bursell Haglund.
Chock har vänts till sorg – och en känsla av overklighet.
– I hjärtat förstår jag fortfarande inte hur det här kan ske, att man stänger Julita, säger Ann Carlsson.
Det här är sista veckan de alla är samlade på jobbet. Från och med måndagen den 4 januari är de arbetsbefriade.
– Det kommer inte att finnas någon infomejl eller bokningsmejl till Julita gård och inget direktnummer till gården att ringa. Allt kommer att gå genom Nordiska museet i Stockholm, säger Eva Hakanen.
Mest ont gör det att all deras samlade kunskap om Julita gård går förlorad. Tillsammans har de 78 tjänstgöringsår på Julita gård och har lärt sig det mesta som finns att veta om gården och Arthur Bäckström.
– När Julita öppnas igen finns det ingen som har den kunskapen kvar, konstaterar de.
Inget har varit sig likt under året, och de fem har villigt tagit sig an nya arbetsuppgifter. Allt för att kunna ta emot besökare trots avsaknaden av säsongsanställda. De har rensat rabatter, städat toaletter, bemannat butiken och cyklat runt och öppnat och stängt byggnader på området.
Nöjda besökare har gett lön för mödan.
– Folk har varit positiva till att vi har haft öppet och att det är en utomhusverksamhet. Det är ett stort område och folk har känt sig trygga, säger Katarina Bäck Petersson.
Att besökssiffrorna sjunkit från 54 364 besökare 2019 till årets 10 706 är inte fullt så dramatiskt som det låter enligt dem. Avsaknaden av evenemang och kraftigt begränsat öppethållande påverkar siffrorna.
– Bara de tre största evenemangen kosläppet, midsommar och julmarknaden brukar ha någonstans mellan 15 000 och 20 000 besökare, säger Eva Johansson.
De märker att många fortfarande inte har förstått innebörden av det som Nordiska museet kallar för pausad verksamhet.
– Folk ringer fortfarande och vill boka gruppvisningar, bröllop och logi, säger Eva Johansson.