Van pristagare vann Julitas pajtävling

Det var inte första gången hon fick pris i Julitas äppelpajstävling och den här gången kom också hennes dotter på pallplats.

_MG_5173.jpg

_MG_5173.jpg

Foto:

Julita2015-09-13 18:03

16 pajer var anmälda till årets äppelpajstävling på Julita gårds äppeldagar. Det var lite färre än tidigare år, men juryn verkade ganska tacksam att pajerna var färre och Julita gårds avdelningschef Gustav Olsson såg inte det lägre antalet som en nackdel:

– Det är jättebra. Vissa år har det varit för många, sa han.

Vinnare blev Noomi Gustavson från Brokind, med både citron och mandelmassa i fyllningen.

– När de sa att de bedömer utseende tänkte jag att jag inte hade en chans, min paj är superenkel, sa hon.

På andra plats kom Sara-Greta Carlstedt från Österåker med en vackert dekorerad paj och fyllning som juryn uppskattade för sin "lantliga smak". Tredjepristagare blev Erika Gustavson, dotter till vinnarpajens kreatör.

I juryn satt Ketty Eskilsson och Bessan von Ehrenheim, tillsammans med Katrineholms-Kurirens nytillträdda chefredaktör Marie Hillblom.

Ett annat stående inslag på Julitas äppeldagar är artbestämningen, där pomologerna Mats Brokvist och Rolf Eskilsson hjälpte besökarna med äppel- och päronsorter.

Bergamottpäron och "Göteborgs diamant" beredde inte pomologerna några problem, men en del äpplen tycktes inte vara riktigt mogna, vilket gör det svårt både att bedöma utseende och smak.

Cecilia Ranström och Peter Hollsten från Eskilstuna hade med sig både äpplen, kvistar och flera bilder på sitt träd för att underlätta bestämningen.

– Jag har försökt tidigare här, men då behövdes en kvist för att de skulle kunna artbestämma. Vi har gjort grövre äppelmos och paj av de här äpplena, de är lite mosiga men väldigt goda i paj, sa Cecilia Ranström.

Men någon särskilt art trodde inte pomologerna att hennes äpplen tillhör, särskilt när de fick höra att trädet växer i en slänt på tomten.

– Det är fröplantevarning. Då har fåglarna släppt en kärna där och sorten finns inte med i boken, sa Rolf Eskilsson.

Utanför Pettsons stuga som höll öppet, övade Lilly Sartz från Kumla på att gå på styltor.

– Det är lätt, vi har sådana på skolan, sa hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!