Utbyggnaden av fiber på landsbygden är i full gång. Samtidigt håller det gamla fasta telefonnätet på att monteras ner på vissa håll. Nu höjs ett varningens finger för att man kanske har lite för bråttom.
Just nu tittar flera sörmländska kommuner på hur de ska kunna lösa utbyggnaden av bredband på landsbygden. Ett krav för att dra fiber är oftast att det ska vara tillräckligt många inom ett visst område för att ett företag ska tycka att det är lönt att göra jobbet.
Dan Palm bor i Hjälmsätter på landsbygden utanför Julita är en av dem som planerar att teckna sig för ny bredbandsuppkoppling, men han är samtidigt skeptisk till det han nu ser hända. Han hoppas att kombinationen gammal och ny teknik snart ska förändra spelplanen.
– Jag tycker att man har lite för bråttom med att släcka ner det gamla fasta telefonnätet. Det skulle kunna användas till att bredbandsuppkoppling, säger han och hänvisar till en teknik som kallas Gfast.
– Då går det att göra en hybrid mellan fiber och det gamla kopparnätet. I vårt fall skulle det innebära att man drar fram fiber till vår gamla telestation i Gimgöl och sedan använder kopparnätet därifrån. På det sättet kan man spara pengar genom att använda ett befintligt nät, fortsätter Palm.
Han hänvisar till ett försök man gjort i England där tekniken testats till några tusen hushåll.
– Det här är inte en fullt utvecklad teknik än. Därför tycker jag att det är olyckligt att man har så bråttom med att göra sig av med det gamla kopparnätet, fortsätter han.
Just kostnaden förklarar han som den stora anledningen till att titta närmare på hybridfiber. Det vill säga fiberkabel fram till telestationerna och därefter använda kopparnätet för att komma ända fram till varje hushåll.
– Alla har inte 25 000 kronor eller kan ta ett lån på den summan för att koppla upp sig på fiber. Och många äldre ser inte vad det här innebär i förlängningen. Att det kommer att handlar om mycket mer funktioner än att komma ut på internet i framtiden.
Palm har själv redan bestämt sig för att skaffa bredband via fiber. Men han är orolig för vad som ska hända i skarven. I nuläget kommer hans internetkoppling via ADSL från den gamla telestationen i Gimgöl.
– Jag har fått besked om uppsägning av abonnemanget. Det slutar fungera sista juni och det finns ju inte en chans i havet att de hinner dra fiber innan dess. Då är det mobilt bredband som är enda lösningen och det suger här ute.