VM-rätten lagas hundra gånger

Dofterna av rödvinskokt lök, nystekt entrecote och färska jordgubbar trängs i luften. Var man inte hungrig förut blir man det nu. När rätten är färdig och maten skulpterad på tallriken spetsas beställningen på en stålpinne.

Julita2014-07-08 08:00

Inne i köket på Julita värdshus är det ovanligt lugnt. Middagsruschen har inte börjat än och matsalen är nästan tom. Det fräser till ordentligt på den stora stekytan tills en gryta lyfts av och det blir tyst igen så när som på fläkten.

På Julita värdshus serveras god och vällagad mat utan konstigheter. Kanske kan den upplevas lantligt rustik och är lagad med finess och omtanke. Albin Edberg började arbeta ihop med Tommy Myllymäki för två år sedan när Myllymäkis restaurang Sjön öppnades i Jönköping. Under sommaren bor och jobbar Albin på Julita gård som han tycker är väl värt en utflykt.

– Maten är god och det är ett fantastiskt ställe att komma och äta på med väldigt vacker utsikt. Det finns mycket att göra runtomkring, inte minst för barnen.

På Julita gård finns både caféer och museer. Den stora parken innehåller fruktträdgård och örtagård och många bevarade byggnader från förra sekelskiftet. Väderkvarnen, sågen, brandstationen och gårdsmejeriet är alla öppna för den som vill ströva runt i den vackra parken.

På gården bor även Pettsson och Findus. Den busiga lilla katten och hans gubbe slår upp portarna till sitt hus för alla barn och tar med dem på muckeljakt.

På baksidan av det stora huset, nedanför alla små stugor sträcker sig en brygga ut i Öljaren. Där, på en av de två vitmålade bänkarna, är Albins favoritplats. Där är det alldeles tyst och stilla.

– Man kan släppa det mesta helt. Det är en väldigt förlåtande miljö och man kan vara för sig själv. Eller två, eller tre.

Mat betyder mycket för Albin. Att säga att det är en passion vore en underdrift. Det är vad han tänker på när han vaknar, gör hela dagen och tänker på innan han somnar. Utan att någonsin tröttna.

Att tävla i mat är svårt. Ändå stod kockarna på Julita värdshus som segrare i kock-EM i våras. Snart släpps huvudråvarorna till VM som går av stapeln i januari och då blir det hårdträning för Albin Edberg och Tommy Myllymäki. Först kommer skisstadiet där de smider ihop en meny. Sedan börjar tidsträningen. Kockarna ska kunna göra allt utan att behöva tänka efter. Maten ska smaka lika ljuvligt varje gång och sträcker de ut en hand ska de veta exakt vad som finns där. Det ska vara idiotsäkert. När de väl står på tävlingen har de lagat rätten upp mot hundra gånger.

Än så länge har Albin sommarlov från intensivträningen. På Julita värdshus uppskattar han det sociala och följer gärna med ut i restaurangen. Middagsgästerna får ofta smakerna på tallriken beskrivna innan de njuter av mästerkockarnas rätt.

Även en kock har en favoriträtt. Det godaste Albin ätit är grönsakssoppan som hans mormor lagade för många år sedan. De purfärska grönsakerna rakt ner i grytan. På värdshusets meny är favoriten en makalös kalvtartar. En lek med kalv i dill som alla som kommer till Julita borde prova.

I köket skramlar tallrikar och bubblor spricker mot den tjocka ytan i en kastrull. Restaurangen börjar fyllas. Två minuter, ropas det bakom spisen.

– Det är två kockminuter och det är lite längre än två vanliga minuter.

Albins händer rör sig vant med kniven som är sylvass mot de klarröda jordgubbarna men landar mjukt mot tummen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!