– Jag har alltid gillat att safta, sylta och laga mat. När jag kommer hem tycker jag om att koppla av genom att göra något praktiskt med händerna. På jobbet sitter jag vid datorn hela dagarna, säger Pernilla som jobbar med it-support på Volvo i Eskilstuna.
I trädgården finns äppel- och plommonträd, rabarber, grönsaksland och tomater som växer mot husväggen. Och allt som går att äta tar Pernilla reda på och gör något gott av.
Men det är inte bara arbetet med att förädla frukt och grönsaker som hon tycker är kul, att förpacka varorna på ett snyggt sätt är minst lika roligt. På köksbänken står ett gäng burkar med olika sorters marmelader. Locken är klädda med småmönstrade tyger och ett snöre är lindat runt tyget. På etiketten står innehållet med snirklig stil.
– De här tygen med småmönstrat hittade jag på Panduro, de är egentligen för dockkläder. Snygga snören brukar jag passa på att köpa när jag hittar några och burkar får jag av mamma och svärmor. Dom vet att jag vill ha och sparar till mig.
Kakor, skorpor och andra små bakverk lägger Pernilla i en pappersstrut som hon gjort av överblivna tapeter.
– Jag gillar att ta till vara på saker och det blev en del tapetbitar över när vi renoverade huset. Det här är den som sitter i hallen, säger hon om en strut som är fylld med kakor.
När Pernilla letar efter nya recept ska det vara något extra, inte gamla traditionella, utan med en ny touch, lite roligt eller annorlunda. Citron- och morotsmarmelad är ett exempel. Det händer också att hon ändrar, lägger till eller drar ifrån ingredienser för att få smaken som hon tänkt sig.
Recepten som Pernilla delar med sig av här är sådana som hon hittat på nätet och tidningar och tycker passar extra bra till jul. Och det krävs inte en egen trädgård för att laga dem, alla ingredienser finns att köpa i butik.
__________________________________
Vaniljbiscotti med mjölkchoklad
100 g smör
1⅔ dl strösocker
¼ tsk vaniljpulver (alt. ¾ tsk vaniljsocker)
2 normalstora ägg (cirka 58 g/st)
1 äggula (cirka 17 g)
5 dl vetemjöl
1¼ tsk bakpulver
100 g mjölkchoklad, grovt hackad
100 g skalade pistagenötter (osaltade)
vetemjöl till utbakning
äggvita till pensling, lätt vispad
Ta i förväg fram smör och ägg, så att alla ingredienser är rumsvarma när du sätter igång.
Sätt ugnen på 175 °C. Rör smör, socker och vaniljpulver poröst i en bunke. Rör ner äggen, ett i taget, och sedan äggulan. Blanda de återstående ingredienserna för sig och häll i bunken. Arbeta snabbt ihop till en ganska kletig deg. Forma degen till två längder, cirka 35 cm långa, på lätt mjölat bakbord. Lägg över på en plåt med bakplåtspapper. Peta in chokladbitarna och täck över hålen som blir.
Grädda i mitten av ugnen (eller strax därunder) i 25 minuter. Ta ut och sänk värmen till 100 °C. Låt längderna svalna litegrand. Skär dem sedan lite på snedden i 1½-2 cm tjocka skivor och lägg dem med snittytan uppåt på plåten igen. Vänta tills ugnstemperaturen har sjunkit och torka därefter skorporna i mitten av ugnen i 25 minuter; vänd dem efter halva tiden. Stäng av ugnen och låt skorporna torka klart i eftervärmen med luckan lite på glänt.
Saffranskorpor
100 g smör
1 g saffran
2 ägg
1,5 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1,5 dl hel sötmandel
råsocker
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret tillsammans med saffran, häll över i en bunke och rör ner äggen.
Blanda de torra ingredienserna med hel sötmandel och vänd ner det i bunken.
Forma degen till 3 längder och lägg dem på en plåt. Strö över råsocker.
Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 25 minuter. Ta ut dem och sänk temperaturen till 125 grader.
Skär längderna i 1 centimeter tjocka skivor och lägg tillbaka dem på plåten.
Torka skorporna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
Stäng av ugnen och låt skorporna stå och torka i eftervärmen tills ugnen kallnat (eller över natten).
Fikonmarmelad
500 g torkade fikon
200 g torkade aprikoser
4 dl vatten från blötläggningen
1 dl pressad citronsaft
12 dl strösocker
2 kanelstänger
1 flaska certo fruktpektin
1. Blötlägg aprikoser och fikon i rikligt med kallt vatten. Låt ligga minst 8 timmar eller över natten.
2. Häll av och spara 4 dl av blötläggningsvattnet. Hacka fikon och aprikoser. Sjud fikon och aprikoser med vattnet och citronsaft 20 minuter.
3. Rör ner socker och kanelstängerna. Koka utan lock 15 minuter. Skumma då och då. Ta av från plattan och rör ner 1 flaska Certo. Rör någon minut. Ta upp kanelstängerna. Önskas starkare kanelsmak kan kanelstängerna följa med i burken. Häll upp marmeladen på väl rengjorda burkar.
Citron- och morotsmarmelad
500 g morötter
2 citroner
4 dl vatten
1 kg syltsocker
Skölj och skala morötterna.
Riv morötterna fint på rivjärn eller använd matberedarens rivskiva.
Borsta citronerna i varmt vatten.
Riv citronskal med ett zest- eller rivjärn.
Halvera frukterna och pressa ur saften
Blanda morötter, citronskal, saft och vatten i en kastrull.
Koka tills morötterna är mjuka, ca 10 minuter.
Tillsätt syltsockret och koka sedan utan lock ca fem minuter. Skumma av vid behov.
Häll upp marmeladen på varma burkar.
Fröknäcke
2 1/2 dl filmjölk
25 g jäst
50 g rumsvarmt smör
2 msk brödsirap
1 tsk salt
4 dl dinkelsikt
3-4 dl vetemjöl
1 dl rostade solroskärnor
1 dl sesamfrö
1 msk flingsalt
Börja med att smula jästen i en bunke. Värm filmjölken till 37 grader. Rör ut jästen i filmjölken.
Tillsätt smör, sirap, salt, dinkelsikt och vetemjöl, men spara lite till utbaket. Arbeta till en smidig deg som får jäsa i cirka 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 4 bitar. Kavla ut bitarna så tunt som möjligt och flytta över till plåt med bakplåtspapper, en i taget.
Pensla med vatten, strö över frön och flingsalt och kavla försiktigt fast fröna med en kavel. Sporra därefter ut bitar i den storlek du vill ha dem.
Grädda i mitten av ugnen 10-15 minuter tills bröden fått färg och blivit spröda.
Låt svalna på galler och bryt isär dem när de svalnat.