Apoteket stänger och hänvisar Nävertorpskunderna till centrum

Nu stänger apoteket på vårdcentralen i Nävertorp.

– Vi hade hoppats kunna flytta med till den nya vårdcentralen, men vi får inte ihop kalkylen, säger Maria Ahlestål, etableringschef på Apoteket, och hänvisar kunder till apoteket som finns i centrum, 1,5 kilometer bort.

Men från politiskt håll tänker man inte acceptera stängningen.

30 mars 2018 14:45

Fredag 29 juni blir sista dagen som apoteket på vårdcentralen i Nävertorp har öppet.

– Det är inget bra. Då får man gå ända ner på stan, säger Monica Larsson, som bor i området och tycker det är praktiskt att kunna hämta medicin i direkt anslutning till vårdcentralen.

– Apoteket är en service till våra patienter och det underlättar även för oss, säger Patrik Fridlund, psykolog på vårdcentralen.

– Vi hade hoppats att apoteket skulle flytta med oss. Och vi fortsätter att hoppas, säger Susanne Reinhold, verksamhetsansvarig för vårdcentralen Nävertorp.

Efter sommaren försvinner vårdcentralen från sin nuvarande adress. 27 augusti sker flytten och 28 augusti öppnar den i stället i Ericsons tidigare lokaler på Västgötagatan. I de nuvarande lokalerna blir det en familjecentral.

– Det är sällan vi stänger apotek. Vi skulle gärna flytta med. Vi har försökt, men inte lyckats. Det blir en för stor investering. Det kostar mycket att bygga upp en verksamhet på en ny plats och vi skulle få dyrare hyresvillkor. Och när vårdcentralen försvinner ser vi inte att vi har ett tillräckligt kundunderlag här, säger Apotekets Maria Ahlestål, som hoppas att de inte ska förlora några kunder trots stängningen.

– Vi hoppas kunna hjälpa de kunder som besökt vårt apotek i Nävertorp. De möjligheter vi ger våra kunder är Apoteket Violen, som finns 1,5 kilometer bort. Det är inte långt, men för den som har rörelsehinder kan det vara ett problem. Eller så kan man handla och ha kontakt med oss via e-handel. Vi har en kundservice som tar hand om frågor och beställningar, säger Maria Ahlestål.

Vårdcentralens verksamhetschef Susanne Reinhold påpekar att hon noterat att många av kunderna på apoteket bor i området och åker inte bil.

– Det är en fin service att det finns ett apotek på den här sidan av stan, säger Susanna Reinhold.

Apotekskunden Monica Larsson konstaterar att det här verkar bli den sista medicinuthämtningen som hon gjorde här. Nu får hon ta sig till andra platser i stan som har apotek.

– Jag kan ju cykla dit och min man kör bil. Men det blir värre på vintern, säger hon.

Apoteket i Nävertorp har funnits här sedan vårdcentralen öppnade i mitten av 1990-talet.

Beskedet om att apoteket i Nävertorp stänger upprör Göran Dahlström (S), kommunstyrelsens ordförande i Katrineholm.

– Det är förjävlig. Vi har inte hört någonting, vare sig kommunen eller landstinget. I det här området finns ett behov av ett apotek, säger han.

Göran Dahlström och Monica Johansson (S), landstingsstyrelsens ordförande, har nu enats om att de tar gemensam strid för att få kvar apoteket.

– Apoteket får gärna vara kvar här, som i dag, när det blir familjecentral, och med samma hyra som i dag. Det står vi för tillsammans, kommun och landsting, säger Göran Dahlström och uppger att landstinget också kommer att prata med apoteket om att flytta med till de nya lokalerna på Västgötagatan.

– På stan kan ju apoteken ligga nästan vägg i vägg och konkurrera, säger Göran Dahlström och slår fast att han har svårt att acceptera att Nävertorp förlorar sitt apotek.

Apoteket uppger att förhandlingar nu pågår gällande personalen.

– Ingenting är klart. Men det blir ingen farmaceut som berörs av uppsägning, säger Maria Ahlestål, etableringschef på Apoteket, och framhåller att det finns ett stort behov av farmaceuter i hela landet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Marie Hillblom