Åsa har en pralinfabrik i köket: "En hel vetenskap"

"Jag har aldrig sett sådana här på kafé", säger Åsa Bentzer om sina handmålade praliner. Tillverkningen sker hemma i köket.

Åsa Bentzer står bakom Pralinörskans praliner. "Det är ett hantverk att göra fina praliner."

Åsa Bentzer står bakom Pralinörskans praliner. "Det är ett hantverk att göra fina praliner."

Foto: Carina Ekdahl

Katrineholm2020-10-30 10:51

Tandsköterska och pralinörska. De två motsägelsefulla titlarna har Åsa Bentzer på sitt cv.

– Praliner äter man bara på lördagar. Jag kan fuska någon gång för jag vet ju hur jag ska sköta mina tänder, säger hon.

Och Åsa Bentzers praliner avnjuts bäst i små portioner.

– Bit av lite, känn in smakerna och njut av att veta att din bit inte är slut.

undefined
Åsa Bentzer älskar färg, hemma och på sina praliner. Med jordgubbsfyllning blir skalet rött och grönt.

Under namnet Pralinörskans praliner producerar hon lyxigt godis som är ett hantverk från början till slut. Grunderna har Åsa Bentzer lärt sig på en kurs i Nora.

– Det är en hel vetenskap att tillverka praliner, och jättesvårt att få rätta snitsen.

För att få en snyggt glansig choklad ska de belgiska pelletsbitarna smältas och tempereras i omgångar. När temperaturen ska sänkas häller Åsa Bentzer ut chokladmassan på en marmorskiva och bearbetar den med en metallskrapa.

– Det går fortare att få den sval då.

Det är lite baklängestillverkning när Åsa Bentzer sätter igång en produktion. Det handmålade skalet är första momentet. Hon låter färgerna följa pralinens smak. Blått och grönt passar till blåbär, svart till lakrits.

– Det är viktigt att de är fina, de blir godare då.

Sista touchen på pralintillverkningen är att få ur dem ur formarna.

– Förhoppningsvis är det bara att vända formen och så ramlar de ut. Och ta i trä, de senaste gånger har det gått jättebra. Annars får man stoppa formen i frysen en liten stund så att bitarna krymper.

undefined
Mjölkchokladpellets värms upp och blir en flytande chokladmassa.

Fyllningen gör Åsa Bentzer efter recept från skolan, inspiration från sociala medier, eller efter eget huvud. Hon försöker ha så mycket svenska råvaror som möjligt. Under sommaren har hon plockat bär och frukt för att ha till fyllning.

– Fyllningen med flädersirap blev väldigt god, och i våras gjorde jag en maskrosmarmelad som blev supergod. Till jul tänker jag smaker som glögg, pepparkaka och saffran. Och så ska jag prova att göra praliner med granskottssirap.

Lakrits är den enda fyllningen Åsa Bentzer har som standard, annars provar hon olika smaker varje gång.

– Förra gången gjorde jag en liten äppelkompott och vaniljganache och fyllde med. Det smakade som en äppelpaj i pralinform.

Åsa Bentzer gör praliner på beställning, och säljer dem genom Reko-ringen.

– En pralinaffär i Katrineholm kanske inte funkar? Drömmen vore att sälja in mina praliner till ett kafé eller att öppna ett kafé själv, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!