Bidrag ska betala för fler sköterskor

Landstinget Sörmland inför ett utbildningsbidrag till undersköterskor i hopp om att kunna minska bristen på sjuksköterskor i vården. Vårdförbundet är inte odelat positivt.

Akuten 21.jpg

Akuten 21.jpg

Foto:

Katrineholm2015-07-28 07:54

– Naturligtvis är det bra om sjuksköterskorna blir fler. Men för att inte riskera att utbilda personal som sedan ändå lämnar landstingsvården, måste man under tiden se till att satsa på en förbättrad arbetsmiljö. Annars slänger man pengarna i sjön.

Det anser Ulla Jordán, ordförande i Sörmlandsavdelningen av Vårdförbundet. Facket organiserar bland annat många av de sjuksköterskor som arbetar inom landstingets sjukvård.

Nu ska dessa bli fler, hoppas landstingsledningen. Arbetsgivaren har beslutat att stötta de anställda undersköterskor som vill plugga vidare till sjuksköterskor. Från och med i höst kan dessa söka ett utbildningsbidrag till studierna. Bidraget är på 10 000 kronor i månaden och ska täcka grundutbildningen på högskolenivå.

Personallandstingsrådet Jacob Sandgren (S) står bakom utbildningsinitiativet.

– Bidraget kommer att erbjudas 20 undersköterskor. Det här en del i den strategiska personalsatsningen för att rekrytera fler sjuksköterskor. Men satsningen kan bara täcka en liten, liten del i sjuksköterskebristen, säger han.

Motkravet är att den som vidareutbildar sig förbinder sig att stanna inom landstinget som sjuksköterska i två år efter avslutade studier. Trots det befarar Vårdförbundet att få sjuksköterskor på sikt inte blir kvar, om inget samtidigt görs för att förbättra arbetsmiljön.

– Det är inte säkert att fler sjuksköterskor löser sjuksköterskebristen. Vår bild är att personalen finns, men att de tycker att det är för tufft att arbeta som sjuksköterska. Det går i dag för många patienter på en sjuksköterska, arbetsuppgifterna har blivit fler och lönerna är inte tillräckliga, säger Jordán och fortsätter:

– Organisationen har helt enkelt inte hunnit med i yrkets utveckling. Men jag vet att landstinget håller på och tittar på detta.

Enligt Sandgren råder i dagsläget ingen brist på undersköterskor i länets landstingsvård. Ett framtida orosmoln hänger dock över de gymnasiala vårdutbildningarna, dit färre ungdomar söker sig. Däremot är trycket på vårdutbildningar för vuxna stort.

Vårdförbundets Ulla Jordán tycker i grunden att det är bra att landstinget ger undersköterskorna en möjlighet till en karriär i den egna verksamheten. Men hon hoppas att det inte ska hämma möjligheterna för sjuksköterskor att utbilda sig och skaffa specialistkunskaper.

– Vården behöver en högre kompetens, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om