På måndag hålls en föreläsning om "social bostadspolitik" i Katrineholm, med professorn i fastighetsekonomi vid KTH, Hans Lind. Han kommer att tala om hur bostadspolitiken bör utformas, så att alla kan få bostäder som motsvarar både deras behov och ekonomi.
Hans Lind gav ut en bok i fjol, som handlar om hur människor med låg inkomst ska kunna hitta bostäder.
– Jag diskuterar regeringsfrågor, uthyrningspolicys och byggande. Det grundläggande är att vi måste se bostadsmarknaden och bostadspolitiken ur olika inkomstgruppers perspektiv. Jag kan konstatera att det, de senaste fem-tio åren, blivit mycket svårare för låginkomsttagare att hitta en bostad.
Det finns olika saker kommunerna kan göra för att underlätta, enligt Hans Lind. Man kan bygga enklare, ha lägre krav på inkomst för billigare bostäder, försöka påverka privata uthyrare. Men man får inte tro att bostadsbrist bara är ett storstadsproblem.
– Så var det kanske förr. Men vi är uppe i att 80 procent av kommunerna rapporterar bostadsbrist.
Man måste identifiera vilka det är, som har svårt att få bostad. Är det brist på pengar som orsakar problemen? Eller har personerna någon form av "prickar" hos bostadsbolagen? Hans Linds tes är att man måste tackla bostadsbristen för låginkomsttagare på tre fronter: genom byggande, översyn av uthyrningsregler och översyn av renoveringar.
– Många bostadsbolag utnyttjar reglerna maximalt när man renoverar, helkaklar badrum till exempel. De billiga hyresrätterna försvinner. Men det finns företag som renoverar på olika nivåer och kan hålla hyreshöjningarna nere.
Efter föredraget håller Hans Lind i en workshop, där frågor som rör den specifika bostadssituationen i Katrineholm. Alla parter i kommunen som kommer i kontakt med personer som kan ha svårt att få bostad välkomnas.
– Workshopen är upplagd så att jag håller en inledning, sedan har jag listat frågeställningar som vi diskuterar gruppvis. Sedan summerar vi.