Nobina, som kör åt Sörmlandstrafiken, fick ersätta två morgonturer med taxi. Linje 686 som trafikerar Forsbron och Äsköping i Julita, samt linje 683 som går mellan Knektbacken via Floda till Duveholmsskolan. Med båda turerna åker barn och ungdomar på väg till skolan.
– Vägarna var glashala och vi informerade trafikradion och vår uppdragsgivare Sörmlandstrafiken att vi inte kunde köra där och satte in taxi istället. Vi har jätteproblem vintertid när det är isgata, det går helt enkelt inte att köra. Det är mycket barn som åker med de här busslinjerna och vi vill inte riskera något, säger Andrew Nilsson, trafikchef för Nobina Sörmland.
Andrew Nilsson berättar att man från Nobinas sida har stött på väghållaren sedan i måndags om saltning och sandning, men att åtgärder inte har satts in.
– Vi får till svar att de ska åtgärda och det kan vara så att underentreprenörer inte gör sitt jobb, men det måste belysas, säger han.
Problemen men linje 683 och 686 återkommer varje vinter enligt Nobina. I båda fallen trafikerar bussen sträckor med vägar som är lägst klassade av Trafikverket. Det i sin tur innebär att entreprenörer har sex timmar på sig att ploga och sanda.
– Förra vintern fick vi åka ut tidigt med personbil för att se om vägarna ens var farbara med buss. Vi sätter säkerheten främst, säger Andrew Nilsson.
Under morgonen varnade Trafikverket för besvärligt väglag med risk för halka på väg 214 där Julitabussen går. I oktober 2016 uppgraderades sträckan mellan Läppe och Äs till en klass 3-väg som ska saltas.
Peter Miinalainen är Trafikverkets projektledare för vägunderhållet i driftområdet Flen och Eskilstuna där stora delar av Katrineholm ingår. Efter kontakt med entreprenörerna kan han berätta att väg 214 saltades vid 08.40, men att sträckan vid Knektbacken inte sandats sedan natten mot tisdag.
– De skulle åka ut och titta hur det såg ut efter vårt samtal. Både väg 600 mot Fiskeboda och väg 682 vid Knektbacken har klass 5 och enligt våra kriterier får det bli halt på dem. När bedömningen görs att vägen är hal har vi sex timmar på oss att åtgärda det.
Miinalainen förklarar att det är flera kriterier som avgör vilken klass en väg får, men en avgörande del är hur många fordon som trafikerar den. På de vägar, som vållar problem för Nobinas bussar, passerar omkring 200 fordon per dygn och det räcker inte för att uppgradera dem.
Förstår du Nobinas frustration?
– Givetvis, vi för dialog och har möten med både dem och kollektivtrafikmyndigheten. Vi för även dialog med vår entreprenör om åkarna kan ändra sin rutt, men vi kan inte klassa upp varje väg som en buss åker på. Det finns alltid vägar som kommer att vara hala under vintern, säger Peter Miinalainen.
Från Nobinas sida fortsätter kampen för få farbara vägar vintertid.
– Egentligen är det här en större fråga än att vi får ställa in bussturer. Att kollektivtrafiken inte kan ta sig fram vintertid främjar inte en levande landsbygd. Försvinner busstrafiken blir det svårt för barnfamiljer att flytta ut på landet, säger trafikchefen Andrew Nilsson.