Campingvärd med koll på hemliga koder och regler

Ny i campingsvängen? Då kan det vara bra att ha koll på regler, stödbensöl och hemliga koder: Något rött på husvagnsdörren lär betyda stör ej.

Jessica Silow på Djulöbadets camping och stugby, strax utanför Katrineholm, informerar och inspekterar så att gästerna följer reglerna.

Jessica Silow på Djulöbadets camping och stugby, strax utanför Katrineholm, informerar och inspekterar så att gästerna följer reglerna.

Foto: Carina Ekdahl

Katrineholm2020-06-14 15:36

På campingplatsen ska många människor samsas på liten yta. Regler finns för säkerhets skull och för att undvika socialt skav gästerna emellan. Men framför allt är det vanlig vett och etikett som gäller: stör inte, håll rent och var trevlig.

– Att gena över grannens tomt är inte populärt. I campinggrupper på sociala medier är det ett hett ämne, konstaterar Jessica Silow på trestjärniga Djulöbadets camping och stugby i Katrineholm.

Här är bland annat lekar med boll och hundrastning förbjudet. Mellan klockan 23 och 07 ska det vara tyst. 

– Man får sitta ute och prata i vanlig samtalston, men inte ha någon musik på då.

På cykel och med en anläggningskarta ger sig Jessica Silow ut för inspektion minst två gånger om dagen. Då handlar det om säkerhet. De reglerna gäller på alla campingplatser. Husvagnar ska parkeras med draget ut, och husbilar ska backas in. Vid brand går det fortare att flytta fordonen. Elkabeln ska vara av rätt storlek, och gasolen testad.

– Det kan bli diskussion runt det. Men säkerhetsreglerna är vi stenhårda med, de ska följas.

Gungande husvagnar är inget som Jessica Silow märkt av, eller som föranleder klagomål i receptionen.

– Jag har hört att det ska finnas hemliga koder. Något rött på husvagnsdörren ska betyda stör ej, och en flamingo att man är öppen för mer sällskap. Men det är dåligt med flamingos här.

Campinglivet vid Djulö är lugnt. Det hörs mer fågelkvitter än människoröster.

– Gästerna tar reda på vilken camping som passar dem via sociala medier. Det har blivit viktigare än hur många stjärnor man har.

I coronatider uppmanas gästerna att uppsöka sin egen toalett, använda utedisken, och inte köa för morgondusch. Allt för att minska besöken, och öka utrymmet människor emellan, i servicehuset.

Gästerna Kicki Gustafsson, från Strångsjö, och Bengt Lindberg, från Stockholm har olika erfarenhet av livet som campare. Hon är rutinerad, 30 år totalt varav 10 år vid Djulö. Han gör sitt första besök, förut var det segelbåt som gällde.

– Jag har aldrig blivit irriterad på någon. Det enda som kan störa är sopor som ligger bredvid tunnan i stället för i, säger Kicki Gustafsson.

– Det är mer väldisciplinerat här än vid en gästhamn, säger Bengt Lindberg.

Lika obligatorisk som flygplansölen är för resenärer, lika självklar är stödbensölen för campare.

– Båtfolk kallar det för förtöjningsöl, säger Bengt Lindberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!