Häromdagen skulle Åke Malmström handla i bowlinghallens kiosk, och märkte att köpet genomfördes utan att han slagit in sin kod. Han använde inte tjänsten blipp, där man bara håller kortet mot en läsare, utan betalade som vanligt i en kortterminal.
– Jag tänkte "vad är det här för nymodigheter"? Man brukar ju slå in koden. I butiken sa de att det här kan butikerna välja att ha. Då är vi tillbaka i det här att det är lika lätt att stjäla, som när man hade kontanter i fickan. Visst har kluriga typer kunnat lista ut ens kod, men man hade ändå lite tid att spärra kortet. Jag tycker att det är en otroligt dum tjänst.
Men det är inte bankerna som bestämmer, om pinkod ska användas, utan butikerna själva.
– I grunden är det bra. Funktionen har funnits ganska länge, till exempel i parkeringsautomater. Men som alltid annars måste man förstås se till sitt kort och hålla koll på kontoutdraget, säger Claes Warrén, presskontakt på Swedbank.
I systemet finns fortfarande säkerhetsmekanismer, säger Frank Hojem, presschef på SEB.
– Man måste ange pinkod med jämna mellanrum ändå. Det är alltid en balansgång mellan att göra det enkelt och att göra det säkert.
För bowlinghallen, som tillåter kodlösa kortköp, innebär systemet fördelar.
– I vår butik är det mest småköp, från tio kronor och upp till 70, kanske. Ska alla slå koden tar det enormt mycket längre tid, säger Mats Ganebring, bowlinghallsföreståndare i Duveholmshallen.
En fördel, som Ganebring lyfter fram, är att ingen kan råka se koden om man inte slår någon kod. Och skulle kortet missbrukas får han som näringsidkare stå för det, men det har inte hänt, säger han.
Det finns en övre gräns på 200 kronor för inköp utan kod. Mats Ganebring konstaterar att man får handla väldigt mycket godis för att komma upp i den summan.
– Jag tror inte att man stjäl ett kort för att köpa godis. Möjligen om sådana som Elgiganten börjar med det, men gränsen är ju 200 kronor ändå.