Larmet kom försent när hundratals liter diesel rann ut

Entreprenören som arbetar med 56:an lyckades spilla ut hundratals liter diesel nära en vattentäkt i kommunen. Inte förrän dagen efter kontaktades räddningstjänst och Sörmland vatten, vilket kritiseras. Trafikverket tror sig ha hittat en förklaring till incidenten.

Här vid Bie lyckades Trafikverkets entreprenör spilla ut hundratals liter diesel. På bild ses också Anna Axelsson.

Här vid Bie lyckades Trafikverkets entreprenör spilla ut hundratals liter diesel. På bild ses också Anna Axelsson.

Foto: Carina Ekdahl och Sörmland vatten

Katrineholm2023-10-10 09:34

Under onsdagen förra veckan inträffade ett dieselläckage utanför Bie, som hade kunnat få ödesdigra konsekvenser. Det rann ut omkring 300 liter diesel från ett fordon som används i ombyggnationen av riksväg 56 – tio meter från Bies vattentäkt. 

Trots det nära avståndet till vattentäkten kontaktades varken räddningstjänst eller Sörmland vatten förrän dagen efter. Nu riktar Sörmland vatten kritik mot entreprenören för att man inte kontaktade räddningstjänsten och vattenbolaget på en gång. 

– Om dieseln runnit vidare till vattentäkten hade det kontaminerat dricksvattnet, vilket hade kunnat förstöra vattnet för ett helt samhälle. Vi riktar kritik mot att man inte kontaktade oss så fort det här läckaget inträffade. Jobbar man på gränsen till ett vattenskyddsområde vill vi uppmana till att man visar extra hänsyn, säger Anna Axelsson, affärsområdeschef för VA på Sörmland vatten.

Först vid 11-tiden på torsdagen fick Sörmland vatten information om händelsen och att platsen för utsläppet låg i anslutning till vattenskyddsområdet vid Bie. 

"Sörmland vatten agerade omedelbart genom att skicka medarbetare för att kontrollera platsen. På plats kunde man konstatera att ett fordon hade läckt dieselbränsle. Fordonet hade i samband med läckaget färdats in i riktning mot ytterkanten av vattenskyddsområdet för vattentäkten. Händelsen bedömdes som mycket allvarlig", skriver Sörmland vatten i ett pressmeddelande. 

Med lägesinformationen klar för sig påbörjade Sörmland vatten omgående att vidta nödvändiga åtgärder. Arbetet omfattade kontakt, dialog och koordinering med Trafikverket, miljörestvärdsledare, Katrineholms kommunen och berörd entreprenör. 

Saneringsarbetet avslutades under fredagen. 

"Sörmland vatten kan konstatera att vattentäkt och vattenkvalitet i Bie inte har blivit påverkad. Risk för skador på vattentäkten och försämrad vattenkvalitet i framtiden bedöms vara mycket låg till obefintlig", skriver man vidare i pressmeddelandet. 

– Entreprenören är medveten om att man borde ha agerat annorlunda. Vattnet som produceras via våra vattentäkter klassas som livsmedel och är det viktigaste vi har, säger Anna Axelsson.

Torbjörn Arvidsson, delprojektledare på Trafikverket, konstaterar att det var en miss som gjorde att räddningstjänst och Sörmland vatten inte kontaktades direkt. 

– Vi fick också höra det någon dag senare och entreprenören åkte själv ut och sanerade, men missade att informera räddningstjänst och Sörmland vatten. I slutändan hanterades det bra, men det kunde ha hanterats bättre när incidenten väl hände, säger Torbjörn Arvidsson. 

Tidningen har sökt Sacyr Hellsténs för en kommentar, utan framgång. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!