Dahlström fick beskedet i tisdags att Ericsson stänger fabriken i Katrineholm, som en del i de neddragningar som totalt berör 2200 tjänster och 850 konsulter i hela Sverige.
– Det är hos de anställda och deras familjer som mina tankar finns. Det är 450 personer som drabbas i Katrineholm, och det finns många runt varje person. Det är ett jättehårt slag.
Beskedet från Ericssons platschef Hans Nilsson kom som en överraskning för Göran Dahlström.
– Vi har bara fått positiva signaler från Ericsson.
Omedelbart efter beskedet kontaktade Dahlström Södermanlands landshövding Liselott Hagberg.
– Vi agerar tillsammans i den här frågan.
Dahlström har även varit i kontakt med arbetsmarknadsminister Ylva Johansson som i sin tur pratar med näringsminister Mikael Damberg. Enligt Dahlström har en statssekreterargrupp tillsatts efter varslet, och kommunens arbete är i gång.
– När människor drabbas och blir som svagast gäller det att kommunen blir som starkast. Det är det vi är nu. Vi ser till så att den kommunala organisationen är ännu mer på tå, dels i omställningsfasen, dels med att få in nya arbetstillfällen.
Göran Dahlström konstaterar att Katrineholm är den ort som drabbas mest av de stora neddragningarna i landet.
– Och vi har redan hög arbetslöshet.
Samtidigt ser han ljuspunkter i mörkret.
– Jag är absolut optimistisk när det gäller nya jobb. Tempot är en annan fråga.
Han anser att Katrineholm är bättre förberett på varsel nu än det svarta året 2001. Då försvann på ett bräde 1400 jobb när Scania, Flextronics och FCI lade ner.
– Min rädsla varje dag är att någon av de stora verksamheterna i kommunen ska varsla. Vi har pratat om det här, hur viktigt det är att skapa etableringsområden så att vi kan ta in nya företag. Vi är mycket bättre förberedda i dag.