I nästan alla åldergrupper är det fler som flyttar till Katrineholm än som flyttar från kommunen. Bara i åldersgrupperna 15 - 24 år och 85 - 94 år var det fler som lämnade Katrineholm än som flyttade hit. När de unga fyllt 25 går flyttlassen tillbaka till kommunen igen, visar SCB:s siffror.
Statistiken visar också att flyttningen åt båda håll är ganska jämnt fördelad mellan könen, till exempel flyttade 214 män och 232 kvinnor i åldersgruppen 15-24 år till Katrineholm och 199 män och 149 kvinnor i samma åldersgrupp lämnade kommunen 2011.
Om man flyttar för att få jobb visar en helt ny rapport från länsstyrelsen att de som bara flyttar en kort bit har lättare att få jobb än de som flyttar långt. I Sörmland tar det längst tid att hitta ett jobb för den som flyttar hit från utlandet, snabbast går det för dem som flyttat hit från ett grannlän.
- Vi vet ju att det finns många olika hinder för invandrare på den svenska arbetsmarknaden, men att det skulle vara lättare för dem som flyttat till länet från grannlänen att få ett nytt jobb än för dem som flyttat hit från mer avlägsna län är svårare att förstå, säger Lucie Riad, integrationsansvarig på länsstyrelsen i Sörmland till Sörmlands nyheter.
En teori för att förklara skillnaden i rapporten är att de som har flyttat långt inte har samma slags kontaktnät som kan leda till jobb i det nya länet. Rapporten visar dessutom att nyinflyttade män har lättare att få jobb än nyinflyttade kvinnor.
Rapporten från länsstyrelsen handlar om inflyttade till Sörmland mellan åren 1985 och 2010.