I den nationella infrastrukturplanen var kostnaden för förbifarten beräknad till 486 miljoner kronor. Slutnotan ser nu ut att i stället hamna på drygt 400 miljoner.
Till en stor del beror de lägre kostnaderna på att broarna gjorts smalare än vad som planerats från början. Det förklarar Knut Hawby, projektledare på Trafikverket. Förbifarten är en 2+1-väg, men broarna är bara tvåfiliga.
- Mycket av pengarna ligger där, konstaterar Hawby.
Men många miljoner har också sparats tack vare att arbetet kunnat göras billigare än budgeterat. Projektet har kostat 20 miljoner kronor mindre än vad kontraktet med entreprenören Skanska var på.
En viktig förklaring till detta är den särskilda typ av kontrakt som skrevs mellan Trafikverket och Skanska, förklarar Knut Hawby. Kontraktet innebär att både entreprenören och beställaren tjänar på att bygget blir billigare.
- Men det innebär också ett ekonomiskt risktagande. Om det blir dyrare, så kostar det pengar för entreprenören, säger Knut Hawby.
Enligt Trafikverkets projektledare går det inte att peka ut någon enskild post där det sparats särskilt mycket pengar. I stället är det frågan om att arbeta effektivt på alla områden.
- Vi har jobbat bra ihop tillsammans och haft gemensamma mål. Det handlar om att gneta på i vardagen och få projektet att löpa på, säger Knut Hawby.
Han tror att den samarbetsmodell som varit så framgångsrik i fallet med förbifarten kommer att bli vanligare i framtiden.
- Det här är ganska unikt, faktiskt, men något som vi tror kommer mer och mer. Att vi inte sitter med en agenda, och entreprenören med en annan.