Försäljning av brandstationen i Katrineholm väckte debatt

Årets första kommunfullmäktigesammanträde var snabbt avklarat. Under det timslånga mötet gavs bland annat klartecken till att utreda servicepunkter på landsbygden.

Katrineholm2017-01-16 21:14

Måndagskvällen innebar återsamling för fullmäktiges ledamöter. Under mötet skapade förslaget om att säga upp samverkan i den gemensamma Viadidaktnämnden kö till talarstolen. Först ut var Göran Dahlström (S) som yrkade bifall med motiveringen att man måste fatta beslutet för att sedan se över vad som är bäst för Katrineholm i framtiden.

Tony Rosendahl (V) motsatte sig en uppsägning och yrkade avslag.

– Vi har haft den här organisationen sedan 2001 och det är lite konstigt att vi fortfarande inte vet om det här är ett bra sätt att arbeta på. Jag tror man behöver göra en utredning innan man säger upp avtalet.

Dahlström stod dock på sig och menade att det viktiga är att avtalet sägs upp för att man sedan kan besluta vilken organisation man vill ha.

Ewa Callhammar (L) yrkade bifall men underströk att det behövs en kontinuerlig uppföljning av utredningen.

– Det har varit turbulent på förvaltningen och många kompetenta medarbetare har slutat, sade hon.

Kommunfullmäktige beslutade enligt förslaget att godkänna uppsägningen av samverkansavtalet i den gemensamma nämnden för vuxenutbildning och arbetsmarknad.

Under mötet beslutade kommunfullmäktige att avsätta 5,7 miljoner kronor till inköp av del av fastigheten Abborren 6, det vill säga den nuvarande brandstationen. Fastigheten ska även styckas av så att brandstationen blir en egen fastighet. Besluten förutsätter att KFAB säljer del av fastigheten Abborren 6 till kommunen.

Den nya brandstationen börjar byggas under 2017 och Göran Dahlström underströk att det ger möjligheter till att bygga centrala bostäder.

– Det är viktigt att förtäta och vi vill se om någon är villig att ta sig an byggnationen, sade han.

Tony Rosendahl (V) yrkade avslag och ifrågasatte varför samhällsbyggnadsförvaltningen begär att Kfab ska sälja till kommunen.

– Vi förstår ju att man vill sälja till en privat intressent. Vi ser gärna att den stannar i kommunens bestånd, det behövs allmännyttiga bostäder på Öster.

Dahlström i sin tur underströk att brandstationen är en del av verksamhetslokalerna och kommunens ansvar.

Ylva G Karlsson (MP) väckte frågan om huruvida markundersökningar har genomförts på den aktuella tomten.

– Är den lämpad för bostäder? Hur vet vi att det inte finns problem med markföroreningar där brandkåren har hållit till? undrade hon.

Fredrik Olovsson (S), ordförande i KFAB, sade att det inte gjorts någon undersökning då det inte varit aktuellt tidigare.

Även Centerpartiets motion om att starta servicepunkter som ska bidra till landsbygdsutvecklingen bifölls. I ett första skede kommer servicepunkter i Björkvik, Valla och Äsköping att utredas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om