Gruppboende fick inte ansluta sprinkler

Det nya LSS-boendet får inte ansluta sitt sprinklersystem till Sörmland vattens nät. Extrakostnaden för en egen vattentank blev en kalldusch i 700 000-kronorsklassen.

Det nya LSS-boendet intill Nyhemshallen fick inte ansluta till det kommunala VA-nätet.

Det nya LSS-boendet intill Nyhemshallen fick inte ansluta till det kommunala VA-nätet.

Foto: Stina Järperud

Katrineholm2019-09-17 06:22

Bällstaudde projektutveckling som bygger ett nytt LSS-boende intill Nyhemsskolan stötte på patrull när de ville ansluta sina brandskyddssprinklers till det kommunala vattennätet. De har byggt liknande boenden på fyra andra platser i Sörmland som alla lyckats få till en anslutning.

I Katrineholm blev det tvärnit och det orsakade en merkostnad på 736 893 kronor för att gräva och bygga en egen vattentank.

– Vi fick inte ens göra någon kapacitetsmätning för Sörmland vatten. De var rädda för att själva mätningen skulle kunna skada ledningsnätet, säger Ia Odell Balkeståhl, projektledare på Bällstudde

Mätningen görs för att se om vattentrycket räcker till för att ansluta ett sprinklersystem. Ingen anläggning kan godkännas vid besiktningen förrän det är säkerställt att flödet är tillräckligt.

– Vi vill inte att man gör ett stort uttag ur vattenledningsnätet. Det blir högre hastighet i ledningsnätet och i värsta fall kan det uppstå en vattenläcka. Vi vill säkra att våra kunder har ett bra vatten och det kan bli missfärgat när man provkör, säger Christer Wigerblad, chef VA-processer på Sörmland vatten.

Det kommunala fastighetsbolaget KFAB har fått ansluta både gruppboendet i kvarteret Hästen och ålderdomshemmet Lövåsgården direkt till vattennätet enligt vd:n Ingmar Eriksson.

– Men det finns tankar på äldreboendet Furuliden och gruppboendet i kvarteret Kärnan på Rönngatan. Vi sätter in tankar i alla planerade boenden, som till exempel Duvegården.

Varför fick KFAB ansluta sina sprinkersystem?

– I år har vi infört nya riktlinjer. Vattentjänstlagen har ingen skyldighet att leverera vatten till sprinkler så vi ställer hårdare kvav på separat bassäng, för att minska riskerna med problem i vattennätet. De hårdare kraven är också en säkerhet för fastighetsägarna. Vid till exempel en vattenläcka kan vi inte garantera leverans av vatten och då kommer inte systemet att fungera när det börjar brinna.

Enligt Christer Wigerblad skiljer sig reglerna mellan olika kommuner och på vissa håll tillåts inte sprinkler överhuvudtaget. Alla nya sprinkleransökningar till Sörmland vatten kommer att få krav på egen tank där vattnet sakta fylls på.

– Att inte ens få mäta synliggör ett problem som vi inte har behövt ta hänsyn till tidigare. Nu vet vi att det blir dyrare om vi skulle bygga fler boenden här, säger Ia Odell Balkeståhl.

Sprinkler

Ett automatiskt vattensprinklersystem upptäcker och släcker begynnande bränder eller håller dem under kontroll under tiden utrymning och manuell släckning sker.

Den vanligaste typen av vattensprinkler har sprinklerhuvuden med en glasbulb som sprängs vid en temperaturhöjning.

Bara de sprinklerhuvuden som är utsatta för branden aktiveras.

Källa: Brandskyddsföreningen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!