Hans Naess är Årets sörmlänning

Det var en stolt och glad sörmlänning som i går kväll fick motta utmärkelsen Årets sörmlänning. Han är inte ovan vid uppmärksamhet men mycket hedrad av sin nya utnämning.

_TNK3560.jpg

_TNK3560.jpg

Foto:

Katrineholm2015-09-10 22:19

Det är den ideella föreningen Sörmlandsakademien som utser Årets sörmlänning. I år valde man en person som gjort sig känd genom sitt brinnande och drivande intresse för gastronomi och mat över huvud taget. Sammanhang där Hans Naess finns med är Gastronomiska samtal, som han är verksamhetsledare för, Rabarberfestivalen, Aptitrundan och tävlingen Matverk.

– När man jobbar på i vardagen med både de små och de stora tankarna om livet och filosofin, och när man kommer ner i leran, i jorden som ska brukas, kan man tänka 'är det värt det?'. Då är sånt här väldigt värdefullt, att någon ser det och uppskattar det. Det känns väldigt värmande. En klapp på axeln som betyder väldigt mycket, sa Hans Naess i ett kort tacktal.

Ledamöterna i Sörmlandsakademien var samlade på Dufweholms herrgård. Där väntade middag efter ett besök i vinkällaren och skål i bubbel.

"Årets sörmlänning verkar genom egen verksamhet, men också i många nätverk, organisationer och sammanhang för att värna mat, matråvara och matproduktion i alla dess former", lyder en del av motiveringen.

Hans Naess är agronom, verksam på Ekenäs gård i Flen där han driver ekologiskt lantbruk. Han flyttade till Sörmland 1989 med ett stiftelseuppdrag att starta en forsknings- och försöksgård för hållbar utveckling.

– Min uppgift är att förändra världen, säger han, medveten om att det låter pretentiöst, men det är vad han ägnar sig åt framhåller han.

På 80-talet var ekologiskt lantbruk kontroversiellt.

– Vet du att de kallar dig Tok-Naess sa en grannfru. Vad bra, sa jag, det ser jag som ett hedersomnämnande, berättar han.

Vad är ställningen för ekologiskt lantbruk i dag?

– Det är på stark frammarsch! Framför allt är det konsumentdrivet. Och Sörmland har fantastiska förutsättningar! Vi sitter mitt i gräddtårtan, säger Hans Naess.

Sörmlandsakademien grundades 1958 på Stenhammars slott av bland andra prins Wilhelm och landshövding Bo Hammarskjöld. Den verkar ideellt och oberoende för att uppmärksamma gärningar, som är och har varit till gagn för Sörmland. Den var verksam under några decennier men sedan låg verksamheten nere till 2008. Utnämningen av Årets sörmlänning återupptogs 2011.Akademien har tolv stolar, varav tio är besatta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!