Här tas Kurirens jubileumsbakelse fram

En 100-årig tidning ska givetvis firas med en bakelse. Sultans har tagit fram en bakelse på uppdrag av Katrineholms-Kuriren.

Katrineholm2017-01-02 17:00

Johanna Stenberg och Therese Wallin trycker ut mandelbottnarna med en form. Bottnarna är gjorda av mandelmassa, smör och ägg. Johanna Stenberg och Therese Wallin beskriver dem som lite lyxigare än en vanlig sockerkaksbotten.

– Smaken är ganska neutral men den passar till det mesta. Den är både saftig och god, säger Johanna Stenberg.

Therese Wallin fyller en påse med chokladtryffel och spritsar ut ett lager av den mörka fyllningen på mandelbotten.

– Man kokar upp grädde och sedan häller man den över choklad, smör och florsocker och så rör man tills det blir slätt. Då får man chokladtryffel, berättar hon.

Sedan tar hon fram aprikossylt ur kylen. Hon värmer den lätt innan hon rör ner den i vispgrädde. Under tiden spritsar Johanna Stenberg en klick med vaniljkräm på varje bakelse.

– Aprikossylt är någonting som användes mycket förr och därför är det lite kul att ta upp den här, berättar Johanna Stenberg när Therese Wallin kommer med gräddspritsen.

Men van hand fyller hon formarna. På Sultans konditori gör man ungefär 100 bakelser om dagen.

Konditorerna har spånat fram Kurirens bakelse tillsammans.

– Vi fantiserar och testar oss fram. Vi har haft lite olika idéer men aprikossylten har varit med hela tiden, säger Johanna Stenberg.

– Det är inget vi använder oss av så ofta annars, säger Therese Wallin.

– Det här blev något eget för Kuriren, säger Johanna Stenberg.

Ett lock av blå marsipan och Kurirens 100-årslogga pryder toppen på bakverket.

När bakelserna är klara ställer konditorerna in dem i frysen för att de ska sätta sig. Sedan är de redo att serveras till en kopp rykande varmt kaffe.

– Vi har spånat tillsammans kring hur vi tycker att en hundraåring ska firas. Och ett kalas brukar ju krönas av ett gott bakverk, säger Marie Hillblom, chefredaktör.

Ett av förslagen som kom fram var att skapa en 100 meter lång tårta.

– Det var en kul idé. Sannolikt kommer det här att bli ett 100 meter långt bakverk uppdelat i portionsbitar, säger Marie Hillblom.

Bakelsen kommer förhoppningsvis att sätta lite guldkant på fikastunden.

– Det är ju guldkanten vi är ute efter. Vi vill att hela året ska vara guldskimrande. Samtidigt vill vi inte att firandet bara ska vara en tillbakablick. Det ska också skapa nyfikenhet, framåt, säger Marie Hillblom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om