I centrala Katrineholm har kvinno- och tjejjouren Miranda sina lokaler. Det är en ideell organisation och den som kontaktar Miranda har möjligheten att vara anonym, med undantag för om man ska bo i det skyddade boendet.
Ida Midnattssol som snart tar över som verksamhetsansvarig började som ideellt engagerad i tjejjouren våren 2014. För den ideella organisationen är ekonomin en ständig stötesten.
– Vi är beroende av bidrag och då krävs det att vi hela tiden drar i gång projekt trots att vi har fullt upp med den dagliga verksamheten. Vi har avtal med Katrineholms och Vingåkers kommun och får mycket placeringar från andra kommuner, men det täcker inte all verksamhet, förklarar Ida Midnattssol.
Ett projekt som har fallit väl ut är höstens studiecirkel om mäns våld mot kvinnor där bland annat ämnen som vad våld innebär och våld mot barn har tagits upp.
– Tanken är att cirkeln kan vara vägen in till att engagera sig i Miranda och efter förra kursen har fyra deltagare börjat arbeta hos oss.
I mars startar vårens studiecirkel och Ida Midnattssol kommer även att föreläsa om våldsutsatta barn för skolpersonal från förskoleklass till årskurs 3.
Tjejjouren är internetbaserad och under måndags- och torsdagskvällar är chatten bemannad. Många frågor kretsar kring sex, relationer, kroppen och psykisk ohälsa.
– Det är inga experter som svarar, men vi har ett brett kontaktnät och de flesta är i behov av någon som kan lyssna och stötta, förklarar Ida Midnattssol.
Kvinnojouren är öppen under kontorstid, erbjuder stödsamtal och har ett skyddat boende med två lägenheter. Ofta bebos de av kvinnor från andra kommuner, då det finns en risk för den som flyr att vara kvar i sin hemkommun.
– Det är många trådar att nysta i för den som flyr och med vår erfarenhet kan vi hjälpa att komma vidare i processen, förklarar Ida Midnattssol.